IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво мислят политиците за служебното правителство?*

От "Синята коалиция" одобряват избора на Плевнелиев, БСП ще съди за кабинета по действията му, а от "Атака" подозират, че Райков работи за чужди интереси

18:02 | 12.03.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Какво мислят политиците за служебното правителство?*

Извън тази цел служебното правителство трябва да се въздържа от поемането на дългосрочни ангажименти, включително назначения с мандат, смята още европейският депутат. "Подобни задачи трябва да бъдат оставени на редовното, демократично избрано и контролирано от Народното събрание правителство", допълни Калфин.

Още през следващите дни ще стане ясно дали назначеният от президента Плевнелиев служебен министерски съвет има воля да организира и проведе честни и демократични избори. Ако служебното правителство запази
назначените от ГЕРБ областни управители, провеждането на честни и демократични избори остава под въпрос.

"България на гражданите": След дни ще стане ясно има ли воля това правителство да осигури честни избори

Следващите дни и седмици ще покажат и дали назначеното от президента Плевнелиев служебно правителство ще има воля да осигури пълна прозрачност на положението, в което ГЕРБ оставя страната, е позицията на движението "България на гражданите", изпратена до медиите.

Според тях честни избори могат да станат факт само чрез смяната на всички членове на досегашните политически кабинети в министерствата, в това число и заместник-министрите.

Служебното правителство трябва да оповести какво е изпълнението на републиканския бюджет и състоянието на фискалния резерв на страната към момента, в това число и наличието на сключени договори, необезпечени със средства от бюджета. 

Освент това от движението препоръчват и замразяване на сключените концесионни договори и приватизационни процедури от последните дни и дори часове на правителството на ГЕРБ.

НДСВ очаква служебният кабинет да бъде пример за некорумпирано, непартийно и конструктивно управление

Членовете на Политическия съвет на НДСВ настояват това правителство да се вслуша в разумните и възможните искания на гражданите.

От партията смятат, че служебният кабинет трябва да изнесе публично информация за състоянието на хазната, фискалния резерв и валутния борд с дата 13 март т.г. и да повтори отчета в края на мандата си.

„Жълтите“ настояват още служебното равителство да даде информация за всички големи обществени поръчки, договори и заеми, които ГЕРБ е оставила в наследство, за състоянието на пенсионния и здравния фонд, както и да информира обществото за опасности от загуба на еврофондове и за истинското състояние на усвояването им.

От партията искат служебният кабинет да приеме подзаконовите актове на енергийния регулатор за демонополизация в енергетиката, заради чието забавяне Еврокомисията ни заплаши със санкции и да възложи на Комисията за защита на конкуренцията и на Комисията за защита на потребителите да извършат проверки и да предложат спешни антимонополни мерки във всички сфери от енергетиката до медиите.

Служебният кабинет е задължен в следващите два месеца да гарантира провеждането на прозрачни и честни избори, да засили сигурността на гражданите и реда в държавата, да не допуска корупцията да продължава да изяжда доходите на хората и бизнеса, да обяви мерки за предотвратяване на държавното покровителство в контрабандата, да създаде добра национална рамка за функциониране на пазарната икономика в страната и да възвърне нормалния ритъм и прозрачността на работата на институциите, посочват от НДСВ.

В заключение от партията коментират, че протестите са здравословни за всяка система, защото държат политиците и управлението в стрес и те работят наистина за интересите на хората. „НДСВ очаква служебният кабинет да бъде пример за некорумпирано, непартийно и конструктивно управление“, коментират от „жълтите“.

* Актуализирано към 19.15 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
vova4ka
преди 11 години
Красимир Велчев, председател на парламентарната група на ГЕРБ: Служебният кабинет да запази финансовата дисциплинаЕдно си баба знае, едно си баба пее. Те затова ги смъкнаха, защото с тези икономии ни * майката, а той пак финансова дисциплина, та финансова дисциплина. Набий си го в тъпата глава, че като не си плащаш задълженията към бизнеса и измисляш нови данъци и така изкуствено заличаваш дефицита, това няма да се отрази добре на вече ритащия бизнес и още по-малко на работещите. Ако става въпрос Люксембург имат много голям дълг, но знаеш ли кога ще ги стигнем - като си видим ушите без огледало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Калин от БНБ е там защото той е един от хората, които до смърт ще защитават валутният борд и няма лесно да се продадат.Знам го от сигурен източник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 6
Internet
преди 11 години
Да живее правителството на Цветелина Бориславова и на Иво Прокопиев, съставено под юргана от другарката ПлевнелиеваСамо не знам какво прави Калин от БНБ в него((((
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
LuckyYou
преди 11 години
Министърката на вътрешните работи е 100% човек на Цветанов, 150% даже. Знам го от сигурен източник!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още