IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За и против плоския данък

Богатите трябва да поемат тежестта на кризата, смятат от БСП. Отпадането на налога ще засегне само хората с високи заплати, е тезата на ГЕРБ

10:28 | 30.03.13 г. 113
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
За и против плоския данък

Плоският данък беше въведен по време на управлението на Тройната коалиция, но тогава имахме икономически растеж и с тази мярка успяхме да съберем допълнителни средства, с които да финансираме повишаване на пенсиите и други социални плащания, каза в ефира на TV7 депутатът от "Коалиция за България" в 41-то Народно събрание Корнелия Нинова.

"Сега обаче условията са различни и в условията криза трябва да проявим солидарност", обясни още тя. В условията на криза по-богатите трябва да поемат по-голяма тежест, е мотивът на БСП да предложат отпадането на плоския данък.

Менда Стоянова от ГЕРБ обаче категорично не се съгласи с тази теза. Данък общ доход облага доходите от трудови правоотношения, а т.нар. "богати" не получават високите си доходи по трудов договор. С отпадането на плоския данък ще бъдат облагани хората, които получават високи заплати.

Стоянова обясни, че това са хора с високо образование и добра специализация. "Защо тези хора да не са съгласни с техните пари от данъците да се повишат пенсиите и детските", контрира обаче Корнелия Нинова.

В програмата на БСП е заложено още минимален необлагаем праг при въвеждането на прогресивно подоходно облагане, обясни още Корнелия Нинова. Средствата за въвеждането на тази система ще дойдат от средствата от контрабандата на акцизни стоки. "През последните години с 40% се покачва контрабандата на стоки и има резерв от около 6 млрд. лева", заяви Нинова.

Колкото и клиширано да звучи - високата заплата ще дойде от високата производителност на труда, коментира Менда Стоянова по отношение на заложените в предизборните програми на двете партии. Корнелия Нинова обаче допълни, че повишаването на производителността е функция и от работата на държавата. През 2009 година са били спрени плащанията към бизнеса, забавено е връщането на ДДС, увеличена е бюрокрацията и лицензионните режими, допълни още бившият депутат от БСП.

"Донякъде съм съгласна с тези констатации", каза от своя страна Менда Стоянова. В началото действително е имало забавяне на отпускането на средства, но в последните години това не е така. Що се отнася до задържането на ДДС в момента то е на най-ниското си ниво от години - между 250 и 350 млн. лева са задържани и това е по-скоро технологично, смята Стоянова.

Част от регулациите са факт заради изискванията на европейското законодателство, обясни още тя.

В момента банките са свръхликвидни, но не отпускат кредити към бизнеса. Причината за това, според Менда Стоянова, може да се дължи и на липсата на добри проекти. ""Не може целия бизнес да няма добри проекти", контрира обаче Корнелия Нинова. В програмата на БСП е записано отпускане на 500 млн. лева в Българската банка за развитие (ББР), с които да бъдат отпускани кредити именно към малкия и средния бизнес. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

95
rate up comment 11 rate down comment 1
Ибн ал Кан
преди 11 години
1.Цитат:"Орешарски призна, че при въвеждането му плоският данък е донесъл голям ръст на данъчните приходи, което дори е изненадало тогавашните управляващи."Това означава в прав текст - част от сивия сектор се изсветли. :) Явно този другар е авторитет за теб и затова го цитирах.2.Абсурдно е да се опитваш да компенсираш дефицита на ПРАВОСЪДИЕ с данъчни ставки! Що си въобразяваш, че хора които се подиграват със законността ще допуснат да ги '***' с някакви объркани данъчни скали?! Ще ти се изсмеят! :)3. Азбучна истина е, че колкото по-усложнена и пълна с условности е една данъчна система, толкова повече се насърчава корупцията! Имах преподавател който казваше следното: "Има ли повече от две тарифи - има корупция" :))4. Въпросът, дали има развита държава с плосък данък ми звучи, като 'видяла жабата коня и тя си вдигнала крака'.Ако с нарастваща данъчна ставка се влизаше в 'Топ 30' отдавна да сме там! :D Има и доста мизерни държави с порогрес. дан. ставки!За това ли мизерстват?! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
94
rate up comment 2 rate down comment 19
kane
преди 11 години
"Плоският данък изкара една доста голяма част от сивия сектор на светло".........................................................................................Е да. Тази лъжа сме я чували и преди. Тя е измислена от богатите за да баламосват бедните/а в РБ те наистина са такива/Искам вие един пример за ПЛОСЪК ДАНЪК В/У ДОХОДА В ЕДНА ЕДИНСТВЕНА СТРАНА ОТ ТОП 30 РАЗВИТИ СТРАНИ САМО ! СТРАНА С ПЛОСЪК ДАНЪК МИ КАЖЕТЕ. Посочете ми я тази страна и аз ще приема че за РБ е добре да има плосък данъкНе си губете времето обаче, ЗАЩОТО ТАКАВА СТРАНА НЯМА Има но са бананови републики, като нашатаСъс население аборигени, като българитеКогато няма съдебна с-***. И корупцията е начин на живот тогава как да има събираемост, като никой не влиза у панделатаНещата са пак обърнати. Вместо "бизнесмените" да се гордеят че помагат на съгражданите си внасяйки все по-големи данъци, у нас/абсурдистан/ държавата се моли да и платят поне 10% Докарахте държавата до просешка тояга, а мутеещите в разкош
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
93
rate up comment 14 rate down comment 2
prectical
преди 11 години
Плоският данък изкара една доста голяма част от сивия сектор на светло.За огромните мутренски фирми и въобще като цяло за фирмите данък от 25 процента е огромен и те окриваха по голямата част от реалните си доходи.Не казвам че сега не е така,но е по добре да си платиш 10 процента и да си чист пред държавата отколкото да скътаваш и да се надяваш че няма да те пипнат.Има даже ясна и точна статискиа с колко милиона са се увеличили постъпленията в бюджета от данъците. и какво се оказа че при 10 процента данък влизат над 300 милиона повече от данъкът който беше ако не се лъжа над 25 процента
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
92
rate up comment 3 rate down comment 10
kane
преди 11 години
"Ако всички трябва да сме равни, нека всички мързели да завършат ПОНЕ ПО ЕДНО висше образование, да СЪЗДАДАТ от нулата поне един нов продукт /фекалиите не се броят/ и да напишат поне една книга и, като го направят, ще видим"........................................................................................Пирамида,Висшето образование само по себе си няма да ти помогне ако неможеш да го реализираш. Неможеш да се реализираш, защото няма крайни потребители - направили сте НАРОДА МНОГО БЕДЕН..............................................................................................Пирамида, не ми се чете повече Рейгъномика. Вие богатите все с краката нагоре обръщате нещата, за да са все у ваша полза. Да ама не КОГАТО ДОКАРАТЕ ПОТРЕБИТЕЛЯ/ГРАЖДАНИНА ДО ПРОСЕШКА ТОЯГА И 100 "НОВИ ПРОДУКТА" ДА ИЗМИСЛИШ ПАК ЩЕ СИ БОС ТАРИКАТ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
91
rate up comment 3 rate down comment 10
kane
преди 11 години
"ХОРАТА НЕ СА ЕДНАКВИ И НЕ БИВА ДА БЪДАТ РАВНИ НА ВСЯКА ЦЕНА И ВЪВ ВСИЧКО"........................................................................................Опа Пирамида, защо тогава искаш да са им равни ДАНЪЧНИТЕ СТАВКИ/или т.н. ПЛОСЪК ДАНЪК?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
90
rate up comment 10 rate down comment 1
markov
преди 11 години
Чета, чета и стигам все повече до мнението че самата дискусия е сбъркана.Стигам до извода че БСП говорят за махането на плоския данък не защото знаят какво искат да постигнат с това а просот щото лявата идеология им го налага. Никъде не видях нищо смислено по темата , какво искат да постигнат , примерно ще качат детски, пенсии и т.н. , съответон като зе знае ефекта да се сметнат необходимите средства и едва тогава да се види дали с промени на данъцети ще се набавят , друго ли ще се прави . Аз анализ по темата не видях, ако някои го има да даде нещо.Щото в противен случаи дискусията е жива загуба на време.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
89
rate up comment 8 rate down comment 1
СКБ
преди 11 години
Хайде господата от БСП да спрат вече да лъжат. Като номинираха Орешарски му обещаха, че няма да пипат плоския данък. И всъщност на всички олигарси от БСП не им е изгодно да се пипа, защото ще им намалеят милиончетата. http://***.youtube.com/watch?v=ilsyScWVaec
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
88
rate up comment 26 rate down comment 3
Ибн ал Кан
преди 11 години
Три условни варианта за доход и 10% 'плосък' данък:1. "Беден" - месечен доход 500 лв - данък 10% - 50 лв2. "Средна класа" - месечен доход 1000лв - данък 10% - 100лв3. "Богат" - месечен доход 2000 лв - данък 10% - 200лв.Къде виждате несправедливост? :)))'Богатия' плаща 4 пъти повече пари от 'бедния', което аз бих нарекъл повече от справедливо!Да не би 'услугите', които получава 'богатия' от държавата да са 4 пъти повече?! :)))Ако някой иска да наказва 'богатите', то нека да го прави чрез Правосъдието :)Още повече, че богатство не се трупа от работна заплата! :))И защо ДОХОДЪТ от заплата и дейност се облага, а ДОХОДЪТ от 'лихварство' (лихви по депозити) не се пипат?!Къде е 'социалната справедливост', щото за икономическа логика и дума не може да става!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
87
rate up comment 8 rate down comment 1
Pyramid
преди 11 години
Ако питаш Завистта, никога чуждото благо, ако не е помазало и нас, не е справедливо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
86
rate up comment 9 rate down comment 3
diado mrass
преди 11 години
Кане, онзи ден в щатите един младеж на 17 години стана мулти милионер. А кажи ми сега, това справедливо ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още