IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДСБ: Управляващите продадоха енергийния суверенитет на България

Според "тъмносините" споразумението за "Южен поток" е "дълбоко антиевропейско"

13:28 | 04.11.13 г. 7
ДСБ: Управляващите продадоха енергийния суверенитет на България

С "Южен поток" управляващите са предоставили българския енергиен суверенитет на "Газпром", е позицията на "Демократи за силна България" (ДСБ). Споразумението с руската страна според "тъмносините" е "дълбоко антиевропейско и България играе дълбока антиевропейска роля в него", заяви председателят на партията Радан Кънев, цитиран от БТА.

От партията правят паралел между "Южен поток" и АЕЦ "Белене". "Без подписан договор се прави първа заварка и както за втората атомна, Националната електрическа компания (НЕК) взе заем от 500 млн. лева от френската банка Paribas, по същия начин БЕХ взима заем над 1 млрд лева, без да е започнало строителството", коментира Иван Иванов.

Така сега холдингът сумарно ще изплаща 2,2 млрд. лева и има опасност да бъде изправен пред финансов крах и фалит, а с това и цялата ни енергетика, предупреди още той.

Иван Иванов посочи и какви са аргументите "против" този проект на партията. За една година очакваните приходи от "Южен поток" ще са 90 млн. евро от такси. В момента обаче страната ни печели 100 млн. евро от такси. "Какво налага проект, който да носи по-малка изгода?", попита Иванов.

В същото време страната ни като член на ЕС е длъжна да изиска промяна в споразумението за строителството на "Южен поток", като се премахне член "9", даващ възможност на "Газпром" 100% да запълва тръбата. Припомняме обаче, че от изявленията след разговорите между правителството и "Газпром" в договора за реализация на проекта ще бъде записано, че трети страни също ще имат право да пренасят газ през тръбите. 

От партията посочват още, че Кремъл се опитва да използва България като "Троянски кон" в Европа. Евродепутатът Светослав Малинов припомни, че строителството на газопровода идва в момент, когато ЕС и ЕК се опитват да подпишат търговски споразумения с бивши републики на СССР. "Южен поток" може да се използва като мощен инструмент на Путин да изнудва Украйна, смята  Малинов.

Сделката с руската компания според Радан Кънев давала и отговор на въпроса защо едно правителство може да стои на власт с нулево обществено доверие и при над 140 дни протести, да наблюдава безстрастно разсипването на здравеопазването, да активира "бръснатите" глави по улиците на София.

"Докато ни плашат с това, че някой немски фермер ще купи земеделска земя, чрез такива споразумения се дават стотици хиляди декара земя на "Газпром", вкарва се енергетиката в блато, по-страшно от Белене", заяви Кънев.

Десните настояват и да чуят ясната позиция на ГЕРБ по "Южен поток".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
doba
преди 10 години
bgMan, мисли преди да пишешАко имаше и най-малкото съмнение в него, най-малкото предишното Правителство/100% проамериканско/ щеше да го отхвърли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
p_trade
преди 10 години
Ти виждал ли си ги преди да ги вземат американците и вигдал ли си ги сега , знаеш ли колко замурсяваха преди и колко замЪрсяват сега , знаеш ли колко души работят там сега и колко заплати взимат , знаеш ли колко е гарантираната пе4алба от договора , знаеш ли колко е пряката пе4алба за БГ . Само знаеш да говориш наизуст .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Реформаторския блок да си мълчи по въпроса кое е европейско и кое не. Те също имат вина за "европейския" живот, който водим от 20 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 4
bgMan
преди 10 години
Нищо про-българско няма в този проект.Продадоха България без никаква печалба за страната. В някои страни това се нарича престъпление и хората, които сключват подобни сделки отиват в затвора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
doba
преди 10 години
Командире, срама нямаш!Значи 'Северен поток', строен съвместно от Руссия и Германия е европейски, а този не?Костов, добре беше започнал да мълчиш известно време, продължавай.Проектът е не само про-европейски, но по-важното про-български!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 3
bgMan
преди 10 години
Специално за двамата гласуващи с минус да добавя, че договора подписан от Р. Овч. с "американските" офшорки за двата ТЕЦ-а и поемане на гаранции за изкупуването на тока от тях е изготвен от правителството на ченгето Костов, чието досие на сътрудник от ДС излезе чак наскоро, след като остана без депутатски имунитет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
bgMan
преди 10 години
А те не го ли продадоха едно време, когато бяха на власт?Популисти смотани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още