IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа се подготвя за Grexit

До четвъртък Атина трябва да предостави подробни планове за реформи, за да докаже, че иска да остане в еврозоната

07:48 | 08.07.15 г. 27
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Юнкер: Ако гръцкото правителство не стори това, което се очаква от него, не мога да предотвратя най-лошото. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Юнкер: Ако гръцкото правителство не стори това, което се очаква от него, не мога да предотвратя най-лошото. Снимка: Ройтерс

Гърция трябва да представи до четвъртък подробни планове за реформа, твърди канцлерът на Германия Ангела Меркел. Това било предпоставка за започване на преговори за трета спасителна програма, стана ясно във вторник вечерта след специалната среща на върха в Брюксел. Едва след представянето на тези данни в Бундестага може да се реши да се започнат дискусии по трета програма за помощи в рамките на спасителния фонд ESM.

Едно възможно краткосрочно мостово финансиране не е играло важна роля в обсъжданията на държавните глави и правителствените ръководители на еврозоната, каза канцлерът. За такова може да се говори само когато са представени планове за дългосрочна програма на Атина. Дискусиите на срещата на върха са били много сериозни, заяви Меркел, цитирана от DPA.

Всички са подчертали пред гръцкия премиер Алексис Ципрас, че в еврозоната винаги е имало споделен суверенитет на 19-те страни.

По думите на Меркел няма да има опрощаване на гръцкия дълг, а  може да се дискутира разсрочване във времето – нещо, което е било предложено и по-рано. 

Междувременно и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заговори отчетливо за Grexit. До петък сутринта в 8,30 часа Гърция трябва да представи предложения, от това зависи и ангажиментът на Европейската централна банка, заяви той. По думите му Европейската комисия е готова за всякакво развитие на въпроса, свързан с Гърция, включително за напускането на страната на ЕС и еврозоната, както и за оказването на хуманитарна помощ на Атина.

В неделя предстои извънреден Европейски съвет, в който ще участват ръководителите на всички държави в ЕС.

Решихме да свикаме Европейски съвет, защото събитията засягат също България и Румъния, които не са част от еврозоната, а и други страни от ЕС, поясни Юнкер.

Ако гръцкото правителство не стори това, което се очаква от него, не мога да предотвратя най-лошото, заяви Юнкер. "Кои си мислят, че са те и кой мислят, че съм аз", попита той по адрес на гръцкото правителство, което нарече ЕК "терористи". Юнкер удряше с юмрук по трибуната, докато произнасяше тези думи.

Не можем да изключим черен сценарий, това е най-критичният момент в историята на ЕС и на еврозоната, коментира председателят на Европейския съвет Доналд Туск, видимо развълнуван и притеснен. Всички в еврозоната искат да постигнем съгласие, да няма победители и победени. Ако не се споразумеем в срок, преговорите ще бъдат прекратени, възможен е включително най-лошият изход, в това число и банкрут, и срив на банковата система на Гърция, поясни той.

По неговите думи това е най-болезненият вариант пред гърците, с разностранни отражения, включително геополитически, за цяла Европа.

Всичко по темата - тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 13 rate down comment 2
MZ/X
преди 8 години
Целта на количествените улеснения не е да дава нови кредити на държавите, а да увеличи ликвидността и принуди спестителите да си харчат парите като така се увеличи икономическата активност. Косвено разбирасе се количествените улеснения помагат и на свръхзадлъжнялите държави по периферията да се финансират по лесно и евтино, но това не е основният търсен ефект. Да не говорим, че тези държави си бяха вързали бюджетите и преди количествените улеснения да влязат в сила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
tonino
преди 8 години
Късно е либе за китка !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 1
Hahoto
преди 8 години
Егати сапунката стана тоя филмов сериал "Grexit", скоро ще ударят и "Дързост и красота" в земята!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 1
forexar
преди 8 години
Вижда се рязка смяна на тона на ЕС. ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 46 rate down comment 4
MZ/X
преди 8 години
Grexit е най-оптималното решение за сегашната ситуация. Едно отписване на дълговете без Grexit няма да реши проблемите на гърците, защото гръцката икономика е настроена не просто да не връща кредити, тя е настроена постоянно да усвоява нови кредити, а вече няма кой да им дава нови кредити без покритие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още