IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои и колко са работещите бедни?

Професиите им са сред най-застрашените от влошаването на икономическата ситуация, пише в свой анализ Адриан Николов от ИПИ

09:16 | 23.11.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

 

Профилът на работещите бедни е доста по-различен от този на заетите като цяло по своята етническа структура. Малко над ¼, или 100 хиляди от работещите бедни са роми, 200 хиляди са българи. Това е следствие най-вече на образователната структура – много малко роми имат висше образование, което се отразява на достъпа им до по-добре платени работни места. В ромските домакинства е и много по-голяма вероятността да има само един зает, чийто доход да се разпределя и между останалите му членове, а и в тях често има повече деца.

Обратно, възрастовата структура на работещите бедни (Графика 3 )до голяма степен отговаря на този на цялата работна сила. Мнозинството от тях са концентрирани между 30 и 49 години, където са и най-многото заети като цяло. Броят работещи бедни в пенсионна възраст е относително по-нисък.

ипи3 ипи3

Накрая, струва си да разгледаме и разпределението на работещите бедни между различните професии. EU-SILC позволява детайлната им разбивка според Международната стандартна класификация на професиите (Графика 4 включва всички професии, в които в България има поне 10 хиляди работещи бедни). Повечето от професиите, в които са концентрирани работещите бедни не предполагат висока квалификация - много от тях са за чистачи, строители, продавачи, шофьори, сервитьори и земеделски работници. Очаквано, това са и сред професиите с най-ниско заплащане в страната, както и най-голям сив сектор и недекларирана заетост. Много от тях са и различни форми на сезонна заетост, а и те са сред най-застрашените и несигурните в случай на влошаване на икономическата ситуация, тъй като нискоквалифицираните най-често са сред първите уволнени, строителната дейност се свива чувствително, а търсенето на много услуги намалява.

ипи4 ипи4

Прегледът на характеристиките на работещите бедни разкрива доста особености, които биха могли да бъдат полезни при дефинирането на политики, насочени към тях. От една страна, видно налице са проблеми при издържането на по-големи семейства с дохода на един зает, но от друга много работещи бедни са с ниска квалификация, което възпира насочването им към професии с по-високо заплащане. На преден план отново излиза обстоятелството, че бедността е непропорционално голям проблем сред ромите, дори и за относително ниския дял от тях, които работят. Професиите на работещите бедни пък са сред най-застрашените от влошаването на икономическата ситуация, което поставя настоящите им недостатъчни доходи в риск в случай на криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
Проблемът - особено, но и не само при т.нар. "рoми" е, че тези от тях, които работят законно, почти винаги имат по-ниски реални доходи от ония, които са в сенчестия или направо престъпен бизнес или просто лежат на социални помощи !!! Ей-това е истинската несправедливост - работещите да се чудят как да оцелеят с понякога под 250 лв на човек в домакинството, а престъпниците по затворите да лежат по цял ден и за тях да се харчат по 1000 лв издръжка на месец.За цента трябва да се спрат всякакви помощи на лица, които - макар и трудоспособни, отказват да работят (и за малките им), осъдените престъпници да полагат принудителен труд - а държавата да освободи от данъци поне най-ниско платените, но все пак работещи хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
Вся власть Советам!
преди 4 години
Излиза че хипотетичен пенсионер с относително висока пенсия, работещ на непълен работен ден е работещ беден, но богат пенсионер. Зависи от гледната точка и в коя графа ще го сложи статистиката.Иначе в кръговата диаграма на страница 2 има грешка. Това не може да са хиляди души, защото шестцифрени числа в хиляди са милиони. Но на ИПИ им е позволено. Толкоз си могат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още