IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Renault се отказа от легендарен модел заради Captur

Идеята за възраждане на R4 изглежда изгубена, смята топмениджърът Кристоф Пежу

14:34 | 14.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Renault R4.<em> Снимка: Renault </em></p>

Renault R4. Снимка: Renault

Френският автомобилен концерн Renault се е отказал от възраждането на легендарния модел R4 или пускането на негов приемник заради новия си кросовър Captur, съобщава изданието GoAuto, като цитира топмениджъра на френската марка Кристоф Пежу.

Моделът R4 се произвежда от 1961 до 1992 г., като за този период от него са продадени над 1 млн. бройки. Преди 2 години французите организираха конкурс за дизайн в чест на 50-годишнината на модела. Конкурсът се казваше „Renault4Ever” и в него участваха 3300 проекта от 90 страни, които трябваше да създадат съвременен дизайн за колата.

Нещата обаче се обърнаха на 180 градуса през април 2011 г., когато един от шефовете на Renault - Патрик Пелата, напусна поста си заради избухнал скандал в компанията, свързан с шпиониране от страна на друг производител. Тогава трима от топмениджърите на Renault бяха уволнени, като по-късно се оказа, че това е грешка.

Именно Пелата бе човекът, който настояваше R4 да бъде възроден. Неговият наследник – Карлос Таварес, побърза да закрие проекта, като промени изцяло стратегията за развитие на фирмата. Против идеята се изказа и главният дизайнер на Renault Лорънс ван дер Акер, според когото следващият нов модел на компанията трябва да бъде компактен кросовър. Така на бял свят се появи Captur.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още