IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският автомобилен пазар се срина през май

Продажбите на нови автомобили във федералната република са се свили с 9,9 на сто

22:33 | 04.06.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Шоурум на автомобили от бранда Mercedes-Benz на Daimler в Мюнхен. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Шоурум на автомобили от бранда Mercedes-Benz на Daimler в Мюнхен. Снимка: Ройтерс

Също толкова негативна бе и реакцията на пазарите. Акциите на Volkswagen се свиха с 1,2 на сто, а книжата на Daimler – с 0,9 на сто. За сметка на това при BMW има ръст от 0,1 на сто.

Предвид на слабия старт на годината германската асоциация на автомобилните производители VDA понижи през май прогнозата си за развитието на родния пазар. Асоциацията все още очаква подобрение на ситуацията през втората половина на годината, но въпреки това очаква да бъдат продадени между 2,9 и 3 млн. моторни превозни средства. Преди това очакванията бяха за поне 3 млн. продадени коли, а за възможно се смяташе и достигането на ниво от 3,1 млн. продажби.

Германският автомобилен пазар е най-големият в Европа и беше в продължение на месеци „остров на стабилността“ за Стария континент. Но въпреки че в Европа през април продажбите нараснаха незначително и за първи път от септември 2011 г. месечните продажби отчетоха ръст, експертите очакваха, че третият най-голям търговския регион в света ще се свие тази година за шести пореден път. Това би означавало и най-ниско ниво на продажби от началото на 1990 г.

"За промяна на тенденцията в Западна Европа в момента не може и да става дума - в най-добрия случай стигнахме дъното", казва Петер Фас, автомобилен експерт и партньор в Ernst & Young. Данните за продажбите вероятно първоначално ще отчетат застой на това ниско равнище. „Разбира се, много европейци отложиха покупките на коли в кризисните месеци, така че търсенето на нови автомобили в момента е високо. Въпреки това обаче икономиките в изпадналите в криза  южноевропейски страни все още са в низходяща спирала, а безработицата продължава да расте", казва той.

Малко повече яснота по отношение на пазара в Европа може да донесе 18-ти юни. Тогава Европейската асоциация на производителите ACEA ще публикува последните данни за регистрациите на Стария континент за май. Знаците обаче не са никак оптимистични. И на двата други големи пазара - Италия и Франция, през май има спад – от осем и дванадесет на сто, както е видно от данните, публикувани през последните дни.

Особено засегнати от слабостта на немския и европейския пазар са местните производители. В края на краищата европейските компании са силно зависими от западноевропейския пазар, казва още Фас. Германските производители продават всяка трета кола в Западна Европа, а при южноевропейските производители PSA, Renault и Fiat този дял е още по-висок - четири от десет превозни средства се продават на Стария континент.

„Предвид спада в продажбите в Западна Европа и продължаващия ценови натиск при обемното производство бизнес ситуацията, особено за южноевропейските производители,  продължава да бъде изключително трудна", казва Фус. „Силните години отминаха – сега конкуренцията е безмилостна и отправната точка за европейските производители в момента е изключително неблагоприятна". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Нека всички които "Мислят", че Германия е въвела еврото в Европа, за да печели за сметка на другите държави на континента, да обяснят - не на мен, на тях си !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
Нищо братя германци, нема а се пуашите. Тука тоя форум е пъуен с "умни гуави", който ще ви посъветват веднага какво трябва да правите. Трябва да си вдигнете производителността и подобрите конкурентоспособността. Също така трябва да внедрявате иновации, както и да си обезцените собствената валута, за да можете да изнасяте повече. Е то собствена валута си нямате и за това вече ги чувам как протестират, че еврото е станало "твърде скъпо" напоследък. Но както казва колегата iivanoff манипулацията си е манипулация и колкото повече се сго.нясват нещата - толкова повече хора и вярват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още