IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БелАЗ представи най-големия самосвал

С рекордната си товароносимост камионът ще намали загубите в минната индустрия

16:01 | 27.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<i>Снимка: Ройтерс</i></p>

Снимка: Ройтерс

Беларуският автомобилен завод - БелАЗ - представи най-големия самосвал в света, който има товароносимост 450 тона. Гигантската машина, която е голяма горе-долу колкото малка кооперация, бе представена на тестовия полигон на компанията.

Главният дизайнер, отговарящ за минните машини на компанията - Леонид Трухнов, коментира, че БелАЗ е първата компания, която показва самосвал от такъв мащаб. "Подготвяме документите, за да запишем машината в Книгата на Гинес," допълва още той.

До излизането на новия модел, който се казва БелАЗ 75710, най-големият самосвал на компанията можеше да побере "само" 360 тона. В момента в света има само пет производителя на подобни машини, като преди 10 години германската Liebherr стана носител на рекорд на Гинес със своя 360-тонен модел. Същите възможности има и популярният модел на Caterpillar - 797.

BelAZ 75710 има електромеханична трансмисия, която се управлява с променлив ток. Машината ще работи основно в открити мини, където ще пренася начупени скали. Товароносимостта на новия самосвал ще позволи на фирмите от бранша да намалят загубите си, тъй като той ще може да поема по една допълнителна кофа материал (между 80 и 90 тона в зависимост от ескаватора).

От компанията производител съобщават, че моделът може да се използва при температури от -50 до +50 градуса по Целзий. Задвижването се осигурява от два дизелови двигателя с обща мощност 4660 к.с. Камионът разполага с една хидравлична система с няколко кръга, всеки от които отговаря за разтоварването на легена, управлението и спирачките.

Теглото на 75710 е 880 тона. В кабината има място за двама, като тя отговаря на всички последни стандарти за шум, вибрации и чистота на въздуха.

Всичко това стъпва на 8 пневматични, безкамерни гуми Michelin.


Максималната скорост е 65 км/ч.

Още автомобилни новини четете в Automedia.bg
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още