IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BMW празнува 30 години М5

Превърналият се в синоним за спорт и лукс модел се появява за първи път през 1985 г.

12:49 | 14.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: BMW</em></p>

Снимка: BMW

Германският автомобилен производител BMW даде старт на събитията, с които ще отбележи 30-годишнината на своя спортен седан М5. Сред изненадите ще бъде нова версия на последното поколение на автомобила.

Превърналият се в синоним за спорт и лукс модел се появява за първи път през 1985 година на автомобилното изложение в Женева. Моделът изглежда почти аналогично с останалите версии на 5-Series, но разполага със спортни окачване, спирачки и управление. А под капака му е поставен 3.5-литров двигател с шест цилиндъра, който генерира 286 к.с. Това позволява на първия М5 да ускорява от място до 100 км/час за 6.5 сек. и да развива максимална скорост от 245 км/час.

Независимо от високата цена - 80 000 марки, BMW М5 се превръща в хит, като за година са продадени повече от 1 000 бройки.

Моделът не само се приема успешно, но и бързо се превръща в еталон за спорт и лукс. Именно затова компанията конструира М-версия на всяко следващо поколение 5-Series. Най-новият, пети подред М5, се появи през 2012 г.

Като част от събитията по повод 30-годишнината на модела производителите ще представят специална версия на последното поколение М5. Все още няма никаква информация за въпросния автомобил, но се окачва той да бъде разкрит през юни по време на Фестивала на скоростта в Гудууд.

Още за BMW M5 вижте в Automedia.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още