IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ могат да наказват със затвор за прикриване на автомобилни дефекти

Нов законопроект предвижда доживотна присъда за автомобилните ръководители, които прикриват опасни дефекти

15:21 | 04.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Нов законопроект, който предвижда доживотна присъда за автомобилните ръководители, прикрили опасни дефекти в колите, бе внесен от американския сенатор Клеър Макаскил, съобщава The Detroit News.

Законопроектът на Макаскил, която участваше в изслушванията за забавеното изтегляне на дефектни автомобили на GM, причинили смъртта на поне 13 души, бе анонсиран в петък. Той предвижда доста по-сурови санкции както за самите компании, така и за ръководителите им.

Така например новият законопроект предвижда премахването на тавана на глобата за компаниите, който през 2012 г. бе увеличен двойно до 35 млн. долара. Глобата за всеки дефектен автомобил пък трябва да бъде увеличена пет пъти - от 5 000 на 25 000 долара.

Не по-малко сериозни са санкциите за ръководителите на компаниите, които прикриват опасни дефекти в автомобилите. Ако се докаже, че въпросните дефекти са довели до инциденти със сериозни наранявания, топ мениджърите ще ги грози 15-годишна присъда. При регистриране на смърт, предвидената максимална санкция е доживотен затвор.

Законът предвижда също така двойно увеличаване на бюджета на Националната служба за безопасност на движението в САЩ - NHTSA, която се занимава с разследването на подобни случаи.

"Новият законопроект има за цел да даде по-голяма свобода на действие на федералните прокурори в делата за нарушения на автомобилната безопасност. Той повишава възможните санкции както за самите компании, така и за техните ръководители", казва Клеър Макаскил пред The Detroit News. "Всяка година повече от 33 000 души загиват при пътнотранспортни произшествия в САЩ. Ние сме длъжни да направим улиците по-безопасни. Случаите с дефектните коли на Toyota и GM са пример, че ние трябва да изработим закон, с който по-лесно да търсим отговорност от онези, които застрашават безопасността на потребителите".

По информация на американското издание законопроектът на Макаскил ще бъде разгледан през пролетта на следващата година.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още