IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първата Toyota Mirai бе връчена на японския премиер

Първата серийна водородна кола в света ще бъде използвана от правителствени агенции

12:22 | 19.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Toyota</em></p>

Снимка: Toyota

Първият собственик на първата в света масова водородна кола е премиерът на Япония Шиндзо Абе. Той получи модела Mirai лично от Акио Тойода, президент на Toyota.

Министър-председателят на Япония получи ключовете по време на специална церемония, като веднага седна зад волана. След направената кратка обиколка той сподели: "Автомобилът ускорява добре и е много тих и комфортен. Бих искал всички правителствени агенции да започнат да използват този модел", сочи информацията от Toyota.

Заръката на Шиндзо Абе на практика вече се изпълнява, тъй като около 60% от първите 1500 екземпляра на Toyota Mirai са поръчани именно от правителствени агенции.

Водородният модел е наличен и за поръчки от физически лица, като в Европа трябва да се появи по-късно тази година. Цената на Mirai в Япония 7,236 млн. йени (приблизително 62 150 долара), а на Стария континент се очаква да стартира от около 48 000 евро.

Водородният автомобил се произвежда в завода на компанията в Аити, Япония. Той се задвижва от електромотор, енергията за който се добива в резултат от химична реакция между кислород и водород. Мощността на мотора е 155 к.с., ускорението от място до 100 км/час става за малко над 9 секунди, а доускорението от 25 до 40 км/час отнема 3 сек. С напълно зареден резервоар с водород автомобилът може да измине 485 км. Самото зареждане отнема между 3 и 5 мин.

Още за водородната Toyota Mirai вижте в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още