IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скандалът с въздушните възглавници доведе до оставка на директора на Honda

Таканобу Ито ще напусне компанията до края на юни

13:14 | 23.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Таканобу Ито (вдясно) и наследникът на поста му Такахиро Хачиго. <em>Снимка: Ройтрес</em></p>

Таканобу Ито (вдясно) и наследникът на поста му Такахиро Хачиго. Снимка: Ройтрес

След многобройни сервизни акции в Honda изненадващо се стигна до промяна в ръководството. Таканобу Ито, президент и главен изпълнителен директор, съобщи в понеделник, че след шест години начело на третия по големина японски производител на автомобили (след Toyota и Nissan, б. ред.) ще напусне компанията до края на юни. Поста му ще наследи мениджърът Такахиро Хачиго, който е работил в продължение на повече от 30 години за компанията, предава Ройтерс.

В последните месеци компанията пострада сериозно заради скандал, свързан с дефектни въздушни възглавници на доставчика Takata, като това се отрази сериозно на финансовите резултати.

Honda е най-важният клиент на Takata, който произвежда всяка пета въздушна възглавница в света.

По време на инцидент, дори и без пряк удар в някои случаи, дефектната въздушна възглавница може да се взриви. Досега повече от 21 млн. автомобила от различни марки са били извикани в сервизните цехове заради този дефект. В резултат на грешката вече са били убити най-малко петима души. Четири от смъртните случаи са на собственици на Honda.

Освен това японският концерн бе принуден неколкократно да викне в сервизите заради технически причини малкия си модел Fit, който в Европа е познат под името Jazz.

Заради всичко това мениджърите на компанията вече се отказаха от част от възнагражденията си. Ито намали с 20% възнаграждението си за три месеца, а останалите ръководители на Honda свиха парите си с по 10%.

През изминалото тримесечие оперативната печалба на компанията се е сринала с 22,5% до 177 млрд. йени. След срива в печалбата Honda коригира прогнозата си за изтичащата в края на март финансова година. Според нея сега се очаква печалба от само 720 млрд. йени (5,4 млрд. евро). Досега прогнозата беше за 770 млрд. йени. Компанията очаква да продаде 4,45 млн. коли, вместо досега планираните 4,62 млн. коли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още