IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водородният модел на Toyota акостира в Европа

Седанът Mirai има стартова цена от 66 000 евро

16:20 | 13.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Toyota</p>

Снимка: Toyota

Първият в света масово произвеждан водороден автомобил Toyota Mirai е вече в Европа, съобщават от японската компания.

Първите бройки от модела пристигнаха от завода в Япония на пристанищата в Бристол, Великобритания и Зеебрюге, Белгия. Официалният старт на продажбите е насрочен за началото на септември.

Първоначално водородната Toyota Mirai ще се предлага във Великобритания, Германия и Дания, където вече е изградена дилърска и сервизна мрежа за модела. Предвидените за пазара на Великобритания екземпляри са вече изкупени основно от корпоративни клиенти, сочи информацията.

"Отбелязваме началото на една нова ера на чист транспорт, повратна точка в историята на автомобила. С Mirai и неговата водородна технологията, Toyota работи върху създаването на чиста, безопасна и приятна мобилност за следващите 100 години", отбеляза Карл Шлихт, изпълнителен вицепрезидент Toyota Europe.

През тази година за пазара на Европа са предвидени между 50 и 100 екземпляра от модела
Mirai. Японската компания вече увеличи обема на производство, като се окачва квотата за догодина да бъде поне двойно по-голяма. Цената на водородния автомобил в Германия стартира от  66 000 евро.

Toyota Mirai се задвижва от електромотор, енергията за който се добива в резултат от химична реакция между кислород и водород. Мощността на мотора е 155 к.с., като позволява ускорение от място до 100 км/час за малко над 9 секунди. Зареждането с водород отнема между 3 и 5 мин., а автономният пробег достига 500 км.

Още снимки и подробности за Toyota Mirai вижте в Automedia.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още