IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автомобилните производители очакват забавяне на продажбите в ЕС

Европейският пазар ще остане стабилен през 2017 г. въпреки политическата несигурност, смятат от Асоциацията на европейските автомобилопроизводители

20:58 | 08.02.17 г.
<p>
	&nbsp;Дитер Цетче. <em>Снимка:&nbsp;АСЕА</em></p>

 Дитер Цетче. Снимка: АСЕА

Растежът на продажбите на леки автомобили в Европейския съюз се очаква да се забави до 1% през 2017 година, но пазарът ще остане стабилен въпреки политическата несигурност. Това прогнозират от Асоциацията на европейските автомобилопроизводители (АСЕА).

"Противно на много заглавия във вестниците и въпреки Brexit или италианския референдум, потребителското доверие засега остава силно", коментира президентът на ACEA Дитер Цетче в Брюксел за годишния прием на асоциацията, цитиран в прессъобщение, публикувано на сайта на организацията.

Продажбите на леки автомобили в Европейския съюз нараснаха с 6,8% миналата година, с което общият брой на продадените коли в ЕС достигна 14,6 млн. - най-високият брой от девет години.

Въпреки това се очаква 2017 г. да премине под влиянието на обща несигурност, като се очаква забавяне на продажбите на леки автомобили в ЕС с ръст около 1%, сочат изчисленията на ACEA.

"Много неща ще зависят от еволюцията на макроикономическите условия и политическите събития, но очакваме нашият пазар да остане стабилен. Затова призоваваме ЕС да продължи усилията си да осигури справедлив достъп до глобалния пазар."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още