IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Waymo иска да направи и камионите автономни

Компанията търси решение на проблема с все по-малкия брой шофьори в света

14:07 | 12.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Waymo проучва възможностите за използване на технологията за самоуправляващи се автомобили в индустрията с камиони, обяви главният изпълнителен директор на компанията Джон Крафчик. Напоследък фирмата работи с партньори от индустрията, за да се възползва от възможността да спечели от все по-голямата липса на шофьори, предава Ройтерс.

Waymo, зад която стои Google, досега се фокусираше върху т.нар. роботаксита, но в реч, изнесена на Автомобилния салон във Франкфурт Крафчик заяви, че технологията за автономно шофиране Waymo Driver е подходяща и за по-големи пътни превозни средства.

"Нашата технология може да направи превоза на товари по-сигурен и по-добър и да запълни все по-голямата нужда от повече шофьори с много части на света“, обясни Крафчик пред политически лидери и такива от индустрията, включително пред германския канцлер Ангела Меркел.

"Вече проведохме тестове на пътя на Waymo Driver в камиони клас 8 в САЩ и работим отблизо с екосистемата – доставчици, производители на камиони и други, за да постигнем успешно прилагане“ на системата, коментира изпълнителният директор.

Експерти от индустрията и анализатори прогнозират, че ще станем свидетели на голяма липса на шофьори на камиони в страните със застаряващо население, включително в Германия. Същевременно водещи играчи в сферата, включително Uber, разработват приложения, които имат за цел да повишат ефективността на сектора.

Десетгодишната Waymo е смятана за лидер в надпреварата за автономни приложения, но постигането на пълна и сигурна автоматизация на шофирането остава предизвикателство, докато компаниите в сферата се опитват да се справят с огромните си разходи за проучвания и развитие.

"Нашето пътуване беше дълго, но остава и дълъг път. Със сигурност научихме няколко ключови неща през тези последни 10 години“, коментира Крафчик.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още