IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Daimler се срина с 80%

Компанията отказва да изготви засега прогноза за цялата година

16:05 | 23.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/RONALD WITTEK</em></p>

Снимка: EPA/RONALD WITTEK

Германският автомобилен производител Daimler трябва да коригира значително прогнозите си за финансовата година заради пандемията от коронавирус. Компанията отчете печалба преди лихвите и данъците в размер на 617 млн. евро за първото тримесечие, което е спад с 78 процента. Ако се изключат еднократни ефекти, като например разходите за Дизелгейт или преструктуриран, оперативната печалба все още остава 719 млн. евро, което е понижение с почти 70%.

Въздействието на пандемията върху търсенето от страна на клиентите, веригите за доставки и производството на превозни средства не може да бъде оценено подробно и безопасно, което затруднява изготвянето на прогноза за текущата финансова 2020 година. Независимо от това се предполага, че продажбите и приходите на групата през 2020 г. ще бъдат под нивото на предходната година. С оглед на очакваното развитие на пазара и оценката на бизнес сферите, печалбата Ebit също ще бъде по-ниска.

Daimler се счита за добре позициониран финансово да рестартира дейност след коронакризата: „Предвид факта, че сме предприели всеобхватни мерки за защита на паричните си резерви и увеличихме финансовата си гъвкавост, сме уверени, че ще бъдем добре позиционирани по време и след кризата“, се казва в отчета на групата, цитиран от DPA.

Концернът рестартира дейността си в голяма част от заводите си от понеделник след четири седмици застой. В сила от 6 април е и дейност на съкратено работно време, която според сегашните изчисления трябва да приключи едва в края на април. Около 80 процента от приблизително 170 000 служители в Германия са засегнати в различна степен.

Daimler оправда спирането на производството и с глобалния спад на търсенето поради кризата с вируса. Според информация от началото на април групата е продала около 477 400 автомобила в световен мащаб от основната си марка Mercedes-Benz, почти с 15 процента по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Продажбите на микробуси намаляват в същата степен. В Daimler се очакваше скорост да набере програмата за икономии на изпълнителния директор Ила Келениус. Daimler планира да публикува пълните тримесечни данни на 29 април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още