IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SK Innovation инвестира над 26 млрд. долара в производството на батерии

Шестият по големина производител на батерии за електромобили в световен мащаб изтъква, че вече има поръчки на стойност 130 млрд. вона

13:10 | 05.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Южнокорейският технологичен разработчик SK Innovation ще инвестира 30 трилиона вона (26,5 млрд. долара) в бизнеса си с батерии за електрически превозни средства през следващите пет години, съобщава Nikkei Asia Review, цитирайки компанията, която се стреми да увеличи значително производствения си капацитет, отговаряйки по този начин на растящото глобално търсене. 

Шестият по големина производител на батерии за електромобили в световен мащаб изтъква, че вече има поръчки за батерии на стойност 130 млрд. вона.

 „Преминаваме от въглерод към зелена енергия и ще се превърнем в компания за енергетика и материали, която е полезна за околната среда“, заяви главният изпълнителен директор и президент на концерна Ким Джун по време на брифинг в Сеул.

Операциите с батерии на SK Innovation представляват само 5% от приходите на компанията в размер на 34 трлн. вона през миналата година. Рафиниращият бизнес и дистрибуцията на петрол генерира над 60% от нейните приходи от продажби, докато нефтохимическите продукти допринасят за над 20% от тях.

Въпреки това SK Innovation посочва батериите като двигател за нейния растеж. Тя сключи дългосрочни договори за доставка с автомобилни концерни като Hyundai, Volkswagen и Ford.

Компанията изгражда пет нови фабрики в САЩ, Европа и Китай, Тя се стреми да увеличи производствения си капацитет до 200 гигаватчаса (ГВтч) от 40 ГВтч в момента до 2025 г.

Разработчикът предвижда да отдели своя бизнес с батерии и да го листне на борсата, набирайки средства за разширяването.

„Трябва бързо да извършим отделянето, за да не пропуснем най-доброто време за инвестиране“, изтъква Джи Донг-сеоп, ръководител на бизнеса с батерии на SK Innovation.

През май Ройтерс съобщи, че SK Innovation и американският автомобилен концерн Ford ще създадат съвместно предприятие за производство на батерии в САЩ, за да подкрепят усилията на американското правителство в подкрепа на електромобилността в страната.

SK Innovation държи едва 5,2-процентен дял от глобалния пазар на батерии за електромобили през 2020 г., според консултантската компания Techno Systems Research. Лидер е китайската компания Amperex Technology Ltd. (CATL), следвана от южнокорейската LG Chem и японския разработчик Panasonic.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:32 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още