IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Daimler Truck излиза на борсата и ще е част от Dax, макар и само за ден

Прогнозите за пазарната стойност на производителя на камиони варират от 25 млрд. до над 40 млрд. евро

12:35 | 06.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Нови камиони във фабриката на концерна във Вьорт. <em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Нови камиони във фабриката на концерна във Вьорт. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

В петък акционерите на Daimler ще станат акционери и в друга компания. Автомобилната група отдели своето подразделение за камиони Daimler Truck и го листва на фондовата борса.

На този ден акциите на Daimler Truck дори ще бъдат включени като допълнителна компания в Dax, но ще бъдат премахнати от индекса вечерта.

До следващия редовен преглед на индексите най-късно през март обаче Daimler Truck ще бъде считан за кандидат за включване в германския индекс, който от септември включва 40 компании.

При отделянето акционерите на Daimler получават по една акция на Daimler Truck за всеки две акции на Daimler. При отделяне на компании от DAX обичайно е подразделенията, които са били изведени на борсата, първоначално да се появяват в индекса като допълнителни стойности за един ден. Има технически причини за това, пише Handelsblatt.

За последно производителят на силови агрегати и задвижвания Vitesco беше включен в германския основен индекс за един ден след отделянето си от Continental. По-рано такъв беше казусът с отделните компании на Siemens - Siemens Energy (2020) и Osram (2013), подразделението на Eon Uniper (2016) и подразделението на Bayer Lanxess (2005). 

Причината, поради която Daimler Truck първоначално ще стане еднодневен компонент на Dax, е следната: В деня на отделянето акциите на Daimler се намаляват със стойността на акциите на Daimler Truck. Следователно фондовата борса преизчислява стойността и тежестта на акциите на Daimler и листва акциите на Daimler Truck отделно в Dax като 41-ва компания за един ден. Вечерта новодошлият отново ще бъде отстранен от водещия индекс.

Прогнозите за пазарната стойност на Daimler Truck варират от 25 млрд. до над 40 млрд. евро. Дори със стойност в долния край на този диапазон Daimler Truck ще бъде една от 25-те най-големи германски компании, търгувани на борсата. Това означава, че мястото ѝ в Dax 40 е относително сигурно в краткосрочен план.

Компанията с най-висока пазарна стойност от всички свободно търгуеми компоненти сега е Linde. В края на ноември компанията за промишлени газове изпревари софтуерната компания SAP по пазарна капитализация. Linde се оценява на около 147 млрд. евро, докато тази на SAP е около 141 млрд. евро. Най-малката в момента компания в DAX по пазарна стойност е производителят на двигатели MTU Aero Engines с оценка от 8,9 милиарда евро.

Германският борсов оператор Deutsche Börse преглежда състава на своите индекси четири пъти годишно. Следващата дата за преглед е 3 март 2022 г. Решаващият фактор за влизане в Dax обаче не е абсолютната пазарна капитализация, а борсовата стойност на свободно търгуваните акции. Пакетите от акции над пет процента, които се държат от голям инвеститор, не са включени в изчисленията.

Първоначално Daimler възнамерява да държи 35%-ен дял от подразделението за камиони. Независимо от това Daimler Truck би трябвало да успее да достигне поне 40-а позиция сред листваните компании по пазарна капитализация на свободно търгуемите акции, което е необходимо за влизане на Dax.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още