IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen плаща 3,5 млн. долара за ново извънсъдебно споразумение в САЩ

Приключването на делото в щата Илинойс ще струва на концерна по около 300 долара за всяко от 12-те хиляди превозни средства, замесени в разследването

11:24 | 10.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Американското подразделение на Volkswagen AG ще плати 3,5 млн. долара за приключване на делото в щата Илинойс срещу германския автомобилен производител, свързано със софтуерните манипулации относно изгорелите газове от дизеловите превозни средства от 2015 г., съобщава Ройтерс.

През миналия месец Върховният съд на САЩ отхвърли предложението на Volkswagen да избегне съдебни дела, заведени от служители в други щати с искане за обезщетение. VW по-рано предупреди за потенциални астрономически щети от щатските и местни дела. 

„Volkswagen умишлено е подправил данните от превозни средства, за които твърди, че са екологични, но които всъщност отделят вредни емисии“, изтъква главният прокурор на Илинойс Куаме Раул.

Приключването на делото в щата ще струва на концерна по около 300 долара за всяко от 12-те хиляди превозни средства, замесени в разследването.

„Това споразумение ще разреши изцяло правните претенции на Илинойс и ще остави този въпрос зад гърба на компанията, тъй като се фокусираме върху изграждането на бъдеще с устойчива мобилност“, споделят от Volkswagen.

През септември германската група се съгласи да плати 1,5 милиона долара за уреждане на екологични искове с щатите Ню Хемпшир и Монтана.

В други два щата - Охайо и Тексас - и два окръга - окръг Хилсбъро, Флорида, и окръг Солт Лейк, Юта – VW се сблъсква с висящи дела, засягащи около 35 000 превозни средства.

Преди това концернът трябваше да плати на американскот оправителство повече от 20 млрд. долара за уреждане на скандала с емисиите, известен като “Дизелгейт“, като това обаче не го предпази от завеждане под отговорност на щатско ниво.

През 2015 г. разследване разкри, че Volkswagen е използвал софтуер, за да заобиколи изискванията за емисиите на азотен оксид в близо 11 милиона превозни средства по целия свят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още