IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Renault ограничава временно производството в Русия поради логистични пречки

Прекъсванията са преди всичко причинени от по-строгия граничен контрол в транзитните държави, изтъкват от местното звено на компанията

18:02 | 25.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Френската автомобилна група Renault ще преустанови част от дейността си в своите заводи за сглобяване на превозни средства в Русия през следващата седмица поради проблеми при логистичните маршрути, съобщава Ройтерс.

Въпреки конфликта между Русия и Украйна Renault не уточнява дали това оказва влияние върху нейната дейност в рамките на страната. 

Renault, която се върна на печалба през 2021 г. след две последователни години на загуба, е сред западните компании с най-голяма експозиция спрямо Русия, където генерира 8% от глобалните си приходи, според Citibank.

Руското звено на френския концерн заяви, че производството в Москва ще спре от 28 февруари до 5 март поради „някои прекъсвания в доставките на компоненти“.

„Прекъсванията са преди всичко причинени от по-строгия граничен контрол в транзитните държави и появилата се необходимост от промяна на редица установени логистични маршрути“, изтъква компанията.

Фабриката на Renault в Толиати може да спре някои производствени линии, които произвеждат модели на марката „АвтоВАЗ“, заради недостига на полупроводници.

В четвъртък вечерта САЩ обявиха широкообхватни мерки срещу Русия, ограничавайки вноса на стоки за страната, в това число и на електроника, използваща американски технологии. Санкциите на САЩ не засягат директно Renault или „АвтоВАЗ“.

Главният изпълнителен директор на „АвтоВАЗ Николас Мор“ каза по-рано тази седмица, че неговата фирма ще търси алтернативни доставки на чипове, в случай че САЩ наложат санкции за ограничаване на доставките.

В началото на седмицата стана ясно, че „АвтоВАЗ“ иска да си осигури алтернативни доставки на чипове, в случай че санкциите на САЩ ограничат доставките за страната. Руските производители на автомобили, както и други концерни по света, търсят начини да осигурят чипове на фона на проблемите в глобалните вериги на доставка, свързани с пандемията от коронавирус.

Продажбите на нови автомобили в Русия се очаква да нараснат с 3,3% през тази година, забавяйки темпа спрямо отчетеното през 2021 г. увеличение от 4,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още