IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската Nio избра директно листване на борсата в Хонконг

Очаква се търговията с акции на електромобилния концерн да стартира на 10 март

20:58 | 28.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Китайският производител на електрически автомобили Nio Inc. ще започне да търгува свои акции на борсата в Хонконг през следващата седмица, насочвайки се към т.нар. директно листване на свои книжа от Клас А, съобщава Bloomberg.

Очаква се търговията да стартира на 10 март, като концернът изчаква окончателно одобрение от регулаторните органи. 

Първоначално компанията подаде молба за листване в Хонконг през март 2021 г., но планът ѝ беше отложен на фона на регулаторните опасения относно аспектите на нейната структура. През 2019 г. главният изпълнителен директор Уилям Ли прехвърли 50 милиона акции на компанията на Nio User Trust, въпреки че запази правата на глас върху книжата.

Решението на Nio за листване в Хонконг подчертава своеобразното завръщане у дома на трите популярни китайски електромобилни компании, чиито акции вече се търгуват в САЩ - Nio, Xpeng Inc. и Li Auto Inc. - след като последните две излязоха на борсата в Хонконг през 2021 г.

Второто листване на тази борса осигурява на концерните хедж срещу риска от евентуалното им отстраняване от търговията с акции в САЩ поради търканията между Вашингтон и Пекин.

Nio обаче избра да излезе на Хонконгската борса чрез директно листване. За разлика от първичното публично предлагане (IPO), където се създават нови акции, които се подписват и продават на инвеститорите, при директното листване не се емитират нови книжа, а се продават вече съществуващи. Тук компанията продава акции директно на обществеността, без помощта на посредници, без поематели или период на блокиране.

Xpeng успя да набере от листването си в Хонконг около 2 млрд. долара, а постъпленията за Li Auto достигнаха 1,7 млрд. долара.

Тъй като листването на Nio беше отложено, концернът потърси ново финансиране, като набра 2 млрд. долара от продажба на американски депозитарни разписки.

В края на миналата година Nio представи и пътна карта на своята стратегия за международна експанзия след дебюта си в Норвегия. Компанията обяви планове да навлезе в Германия, Нидерландия, Дания и Швеция през 2022 г. и да достигне до 25 държави към 2025 г. Концернът също така търси достъп до пазара на САЩ.

Nio влезе в стратегическо партньорство с Royal Dutch Shell за съвместно изграждане на инфраструктура за смяна на батерии, презареждане и съхранение на енергия в Китай, Европа и САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още