IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на VW: Една продължителна война в Украйна ще бъде по-лоша от коронавируса

Прекъсването на доставките "може да доведе до огромни увеличения на цените, до недостиг на енергия и ускорена инфлация", изтъква Херберт Дийс

13:12 | 10.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Една продължителна война в Украйна рискува да бъде „много по-лоша“ за икономиката на Европа от пандемията от коронавирус, предупреди главният изпълнителен директор на Volkswagen Group Херберт Дийс.

Прекъсването на глобалните вериги на доставка "може да доведе до огромни увеличения на цените, до недостиг на енергия и ускорена инфлация", изтъква Дийс пред Financial Times. 

Според ръководителя на най-големия производител на леки коли в Европа регионът е изправен пред огромна заплаха от още по-бързо ускоряваща се инфлация поради продължаващия конфликт в Украйна.

Европейските автомобилни производители, включително Volkswagen, Porsche, BMW и Mercedes-Benz, се сблъскват с прекъсвания при доставките на жизненоважните кабели, тъй като доставчиците в Западна Украйна преустановиха работа заради нашествието на Русия.

В началото на месеца Volkswagen обяви, че планира да спре временно работа в своя основен завод във Волфсбург през седмицата, започваща на 14 март. В съоръжението компанията изгражда своя най-популярен модел Golf. Това е предхождано от преустановяване на дейността в Дрезден и Цвикау.

„Поради настоящата ситуация в Украйна може да има смущения във веригата на доставки“, изтъкват в имейл от Volkswagen.

Фабриката в Цвикау произвежда електрическите VW ID.3, ID.4, ID.5, Audi Q4 e-tron и Cupra Born. Заводът в Дрезден също изгражда ID.3.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още