IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Група, водена от MAN, подготвя да пусне в Германия автономни камиони до 2025 г.

Планът е да се разработи автономно тежкотоварно превозно средство, което да се придвижва както по магистралите, така и в логистичните центрове

13:58 | 29.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Производителят на тежкотоварни превозни средства MAN, заедно с доставчиците на автомобилни компоненти Bosch, Leoni и Knorr-Bremse, планира да пусне по основните пътни артерии в Германия автономни камиони до средата на това десетилетие, съобщава Handelsblatt.

Идеята на компаниите е да се разработи камион, който може да се движи без нуждата от водач зад волана между логистичните центрове.

Планът за автономни тежкотоварни превозни средства, които едновременно ще могат да се движат по магистралите и да извършват съответните маневри в индустриалните зони се очаква да бъде реализиран до средата на десетилетието, изтъкват ангажираните концерни. 

Налагането на роботизирани камиони трябва да намали броя на инцидентите по пътищата, както и трафика. В допълнение, това ще помогне на индустрията да се справи с проблема с недостиг на шофьори и да увеличи своята гъвкавост по отношение на транспортния график, консумацията на гориво и обема на отделяните емисии на въглероден диоксид (CO2).

Институтът за приложна и интегрирана сигурност „Фраунхофер“ също се включва в проекта, като ще трябва да гарантира, че камионите са защитени срещу кибератаки.

Техническите университети в Мюнхен и Брауншвайг, германската Асоциация за техническа инспекция - TÜV Süd, компаниите Fernride и BTC Embedded Systems и Autobahn GmbH също участват в проекта за научноизследователска и развойна дейност с име „Транспорт с четвърто ниво на автономност между логистични центрове по магистрали“ (Atlas-L4).

Проектът се финансира от германското Министерство на икономиката.

Това е „важна стъпка по пътя към автоматизацията от хъб до хъб, с която обмисляме бъдещи серийни приложения за Logistics 4.0“, споделя членът на Съвета за развитие на MAN Фредерик Зом.

Компанията вече тества технологията за автономно управление при своите камиони, например в пристанището на Хамбург, докато някои превозни средства на сестринската марка Scania вече се движат без намесата на водач по 300-километров маршрут в Швеция, макар и с присъствието на шофьор, който може да поеме управлението във всеки един момент.

Тестовете трябва да започнат и по автобан мрежата на Германия. Конкурентът на MAN Daimler Truck също изпробва роботизирани камиони.

Компаниите търсят начини за справяне с проблема с дефицита на шофьори и редуциране на разходите по отношение на заплащането на водачите на камиони, фокусирайки се именно върху автономните технологии.

Германия може да има водеща роля в тази област, смята MAN. Миналата година в страната беше приет закон за автономните превозни средства, които позволява в определени ситуации придвижване на роботизирани автомобили по обществените пътища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още