IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Porsche отменя смени в две германски фабрики заради войната в Украйна

Засегнати са заводите в Цуфенхаузен и Лайпциг, където се изграждат Taycan, Macan и Panamera

10:41 | 31.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германската марка луксозни автомобили Porsche отново се сблъсква с производствени проблеми поради недостига на части, включително на кабели, на фона на продължаващата война в Украйна, съобщава Automotive News Europe.

Компанията, част от групата на Volkswagen, е принудена да съкрати броя на смените в своите заводи в Цуфенхаузен и Лайпциг, Германия. 

Към момента съоръженията работят с намален капацитет през тази седмица, заяви говорител на Porsche.

„През следващите дни и седмици ние непрекъснато ще преоценяваме ситуацията“, добавя той.

Производството на изцяло електрическия седан Taycan в Цуфенхаузен и на SUV моделите Macan и Panamera в Лайпциг е засегнато, тъй като някои смени са отменени. Производството на спортните автомобили 911 и 718 в Цуфенхаузен продължава по график.

Компанията спря временно сглобяването на Taycan и на Macan за няколко дни по-рано този месец поради недостиг на компоненти.

Други автомобилни производители, включително Volkswagen Group, BMW, Mercedes-Benz и Ford, бяха принудени да намалят производството в европейските си фабрики, тъй като войната в Украйна нарушава веригите на доставка.

VW забави пускането на пазара на своя електрически автомобил ID.5 с един месец поради липсата на произвеждани в Украйна кабели.

Доставчици като Leoni, които разполагат със заводи в Украйна, не успяват да възстановят производството си до пълния му капацитет.

В момента автопроизводителите се опитват, в сътрудничество с доставчиците, да прехвърлят операциите, свързани с кабели, в други заводи, които не са засегнати от войната в Украйна. Създаването на нови производствени линии обаче отнема много време.

Компанията-майка на Porsche обяви по-рано в четвъртък, че спира някои производствени линии в своя завод в Шанхай заради ограничителните мерки, наложени от градската управа за овладяване на новите COVID огнища.

Заводът, управляван чрез съвместно предприятие с китайската SAIC Motor Corp., ще спре частично производството в четвъртък, заяви говорител на VW, без да предостави допълнителни подробности, включително кога може да се очаква възобновяване на дейността или какви части и модели са засегнати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още