IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американска компания готви електрическа версия на кинолегендата DMC DeLorean

DeLorean Motor търси подходящ терен за изграждане на фабрика в Северна Америка

18:33 | 11.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Akio Kon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Американската компания DeLorean Motor планира да представи електрическа версия на легендарния автомобил DMC DeLorean на 18 август по време на събитието за колекционерски коли Pebble Beach Concours d'Elegance, съобщава Automotive News.

Миналата седмица компанията пусна тийзър изображение с концептуалното превозно средство, на което се вижда част от задницата на автомобила. Очаква се през август да бъде разкрито и името на колата.

DeLorean ще си сътрудничи с италианската компания Italdesign, която разработва суперавтомобили. 

Новият автомобил ще бъде снабден с врати тип „крила на чайка“, с каквито разполага и емблематичният DMC DeLorean, превърнал се в кинолегенда чрез трите филма „Завръщане в бъдещето“.

Трябва да се има предвид, че компанията DeLorean Motor не е същата, която създава легендарното превозно средство. Базираният в Тексас, САЩ, разработчик, основан от механика Стивън Уин, възстановява ретро автомобили от тази марка. Оригиналната компания, зад която стои инженерът Джон Делориън, изпада в дефолт още през 1982 г. като DMC-12 е единственият ѝ пазарно реализиран автомобил.

DMC-12 е разработена от италианския дизайнер Джорджето Джуджаро, бивш главен инженер в Pontiac, като първият прототип се появява през 1976 г., докато търговското производство стартира едва през 1981 г., или една година преди компанията да обяви фалит.

Оригиналната компания първоначално планира да произведе 30 хил. автомобила, но вместо това тя успява да достигне едва 9 хил. броя. Подобно на цялата американска автомобилна индустрия по това време, DeLorean изпада в дълбока криза, която в крайна сметка довежда до нейния крах.

За електрическа версия на автомобила се заговори още през 2011 г., когато DeLorean Motor обяви, че работи по изграждането на изцяло електрическа версия на DMC-12 с пробег от 160 км.

В момента концернът търси подходящ терен за своята планирана фабрика в Северна Америка. Компанията е финансирана изцяло от частен капитал, като не се разкриват никакви конкретни инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още