IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Xpeng: COVID блокадите могат да замразят автомобилостроенето в Китай през май

Заплашени са операциите на всички китайски производители на оригинално оборудване, написа в WeChat и Weibo ръководителят на Xpeng Хъ Сяопин

18:03 | 14.04.22 г. 1
<p>
	Главният изпълнителен директор на Xpeng&nbsp;Хъ Сяопин.&nbsp;<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Главният изпълнителен директор на Xpeng Хъ Сяопин. Снимка: Bloomberg L.P.

Китайските автомобилни концерни може да бъдат принудени да преустановят производствената си дейност през май, ако блокадите заради коронавируса останат в сила в района на Шанхай, предупреди главният изпълнителен директор на производителя на електрически превозни средства Xpeng Inc. Това е поредната мрачна оценка на представител на индустрията заради прекъсванията във веригите на доставка, съобщава Bloomberg. 

„Ако компаниите по веригите на доставка не могат да намерят начин да възобновят работата и производството, може да се наложи всички китайски производители на оригинално оборудване да спрат работа през май“, написа Хъ Сяопин в своите профили в WeChat и Weibo в четвъртък. „Добрата новина е, че някои министерства и други ведомства полагат всички усилия, за да се координират. Надяваме се повече правителствени агенции да подкрепят съвместните им усилия", добавя той.

Ограничителните мерки, наложени от градските власти в главния финансов център на Китай, които продължават вече трета седмица, помрачиха бизнес перспективите. Това накара премиера на страната Ли Къцян да предупреди за рисковете относно икономическия растеж няколко пъти в рамките на седмица.

Някои автоконцерни вече спират производството на най-големия автомобилен пазар на автомобили в света. Фабриката на Tesla Inc. в Шанхай е затворена от 28 март поради ограниченията в града. Германската група Volkswagen AG беше принудена да преустанови работа в местната си фабрика по-рано този месец, докато китайската компания за електромобили Nio Inc. заяви в събота, че е спряла производството и забавя доставките, защото много доставчици са замразили дейността си.

Все още не е ясно как прекъсванията ще се отразят върху краткосрочните планове на Xpeng. Компанията обяви по-рано тази година, че разширява бизнеса си в Европа, фокусирайки се върху пазарите в Нидерландия и Швеция. В същото време концернът се споразумя с нидерландското звено на швейцарския автомобилен дистрибутор Emil Frey за обособяване на търговска мрежа в Нидерландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
julian12
преди 2 години
Блокадите не са заради корона вируса. Всеки разбра, че това е една обикновена настинка. Другата е целта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още