IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските концерни рестартират частично производството в Китай

BMW, Volkswagen и Bosch постепенно увеличават производствените обороти в онези китайски провинции, които бяха засегнати от строгите коронавирусни мерки

15:28 | 19.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Заводите за автомобили и авточасти на германските концерни в Китай постепенно възобновяват работа, тъй като коронавирусните мерки в североизточните провинции Ляонин и Дзилин биват разхлабени от местните власти, съобщава Bloomberg.

Германската автомобилна група BMW възобнови пълното производство в двата свои завода в Шенян в Ляонин след почти едномесечно прекъсване, докато доставчикът на автомобилни компоненти Robert Bosch GmbH заяви, че фабриката му Чанчун работи от седмица. Това съоръжение има важна роля за автомобилния бизнес на компанията, който през 2020 г. генерира 48 млрд. долара приходи, или 60% от общите приходи на групата. 

Междувременно, Volkswagen AG, най-големият производител на леки коли в Европа, обяви, че "постепенно възобновява производството" в два от заводите си, докато съоръжението в Шанхай, управлявано съвместно с SAIC Motor Corp., все още подлежи на оценка.

Властите в Шанхай изготвиха списък от над 600 компании, които могат да възобновят своята дейност при определени условия. Т. нар. метод на затворен цикъл позволява на предприятията да продължат работа, при условие че служителите останат да живеят на работното място, без да го напускат, докато траят мерките. Подобни системи внедриха Tesla Inc. и Quanta Computer Inc.

Още две фабрики, управлявани от Bosch в Шанхай и Тайцан, продължават да работят по такава схема.

От своя страна BMW заяви, че заводите ѝ в Шенян са „възобновили пълното производство“ след „период на коригирано производство и мерки за постепенното му възобновяване“.

Компанията „продължава да следи отблизо ситуацията с пандемията“ и е „приложила строги мерки за превенция на разпространението на болестта на работното място“, добавят от BMW в съобщение.

Bosch не уточнява точно кога фабриката в Дзилин ще отвори отново врати. Заводът за домашни системи за подгряване на вода в Шанхай остава затворен за момента.

Миналата седмица ръководителят на китайската Xpeng Хъ Сяопин предупреди, че ако коронавирусните блокади в страната не бъдат премахнати скоро, автомобилните концерни ще бъдат принудени да замразят своето производство през май.

„Ако компаниите по веригите на доставка не могат да намерят начин да възобновят работата и производството, може да се наложи всички китайски производители на оригинално оборудване да спрат работа през май“, написа Хъ Сяопин в своите профили в WeChat и Weibo в четвъртък (14 април). „Добрата новина е, че някои министерства и други ведомства полагат всички усилия, за да се координират. Надяваме се повече правителствени агенции да подкрепят съвместните им усилия", добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още