IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдия отхвърли предложение за забрана на коментари срещу Илон Мъск

С това отпада възможността милиардерът да не може да обсъжда с други лица делото, което акционери в Tesla заведоха срещу него заради туитове от 2018 г.

13:37 | 21.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Al Drago/Bloomberg</em></p>

Снимка: Al Drago/Bloomberg

Милиардерът Илон Мъск няма да бъде подложен на т.нар. заповед за забрана на коментари, свързани със съдебно дело, в което се твърди, че е подвел акционерите в Tesla Inc. чрез серия от туитове, публикувани през 2018 г., съобщава Ройтерс. Във въпросните съобщения в Twitter Мъск коментира свалянето на производителя на електромобили от борсата, като в момента инвеститорите поставят под въпрос тогавашните му намерения. 

Американският окръжен съдия Едуард Чен в Сан Франциско се съгласи с Мъск и Tesla, че предложената временна ограничителна заповед изглежда прекомерна, тъй като не позволява на Мъск да говори с „никого“ по случая.

Чен също не намира никакви доказателства, че решението да остави Мъск да говори публично по темата представлява заплаха за съдебния процес. Въпреки това съдията посочва, че планира да информира съдебните заседатели на насрочения за януари 2023 г. процес, че е постановил, че туитовете на най-богатия човек на планетата според Forbes са неверни и са публикувани от предприемача с яснотата, че са неверни.

Редица акционери съдят Мъск заради загуби в резултат на волатилност в цената на акциите на Tesla, след като ръководителят на компанията написа в социалната платформа на 7 август 2018 г., че е налице „осигурено финансиране“, с което ще може да свали компанията от борсата при цена на акциите от 240 долара и че „подкрепата на инвеститорите е потвърдена“.

Никълъс Порит, адвокат на акционерите, споделя в имейл, че е доволен, че съдебните заседатели ще бъдат информирани, че туитовете "са неверни и са публикувани от Илон Мъск" с намерение за измама. Според него единствено остава въпросът за размера на дължимите щети.

Според Мъск и Tesla предложението за налагане на забрана за публично коментиране на делото е „ниво на цензура“, което не може да бъде съвместимо със свободата на словото, гарантирана от Конституцията на САЩ.

Подобна заповед може да попречи на Мъск да комуникира с акционерите в Tesla, да обсъжда плана за придобиването на Twitter Inc. и да се опита да сложи край на мониторинга, който Комисията по ценни книжа и борси  (SEC) наложи на милиардера по отношение на туитовете му.

Мъск заяви категорично, че никога не би излъгал акционерите. Той предложи да купи Twitter срещу 54,20 долара за акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още