IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BMW и Mercedes продават бизнеса си за споделяне на автомобили на Stellantis

Придобиването ще помогне на френско-италианския концерн да засили позицията си при споделената мобилност

13:12 | 03.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Andreas Gebert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andreas Gebert/Bloomberg

Германските автоконцерни BMW AG и Mercedes-Benz AG продават съвместното си предприятие за споделяне на автомобили Share Now на Stellantis за неразкрита сума, съобщава Automotive News Europe.

Продажбата отразява оттеглянето на Share Now от северноамериканския пазар за споделяне на автомобили през 2019 г. в отговор на високите разходи за поддръжка и това, което компаниите описаха като „нестабилно състояние на глобалния пейзаж, свързан с мобилността“. 

Share Now, лидер на европейския пазар за споделяне на автомобили, позволява на клиентите да използват смартфони за краткосрочни наеми на автомобили, включително автомобили с марка Mini и Mercedes в градска среда.

Продажбата също така отразява предизвикателствата, пред които са изправени автомобилните компании при използване на нови източници на приходи извън продажбата на автомобили, най-вече в развиващата се област на услугите за мобилност.

Чрез сделката Stellantis ще засили своето подразделение за мобилност Free2move, надявайки се, че глобалният тласък за намаляване на емисиите на въглероден диоксид също ще стимулира търсенето на услуги като споделяне на автомобили и ще осигури нови парични потоци.

През следващото десетилетие Stellantis възнамерява да разшири присъствието на Free2move по целия свят, като увеличи броя на активните потребители до 15 млн. и постигне нетна печалба от 2,8 млрд. евро.

Планът е част от целта на компанията да поддържа двуцифрена възвръщаемост до края на десетилетието чрез намаляване на разходите и извличане на допълнителни приходи от нови услуги, докато електрифицира своята продуктова гама.

Продажбата на Share Now бележи още една стъпка в промяната на BMW и Mercedes относно мобилността. Двете компании обединиха услугите си за споделена мобилност през 2018 г., за да се противопоставят на конкуренти като Uber и да спестят разходи.

С продажбата на подразделението BMW и Mercedes ще се съсредоточат върху двете останали части от сътрудничеството им: Free Now, приложение, което позволява резервиране на автомобили, таксита, електрически скутери и велосипеди; и приложението за резервации на зарядни станции Charge Now.

„Новата ориентация ни позволява да увеличим в мащаб дейностите си по-бързо и по този начин да постигнем по-нататъшен растеж за възможно най-кратко време“, споделя Райнер Фьорер, директор „Корпоративни инвестиции“ в BMW.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още