IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mercedes: Електромобилите ни са разпродадени

На 19 май концерна ще представи нова платформа за електрически коли AMG

15:48 | 10.05.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Електрическите модели на германската автомобилна компания Mercedes-Benz са напълно разпродадени, тъй като затегнатите вериги на доставка затрудняват концерна да се справи с нарастващото търсене, призна главният изпълнителен директор Ола Калениус, цитиран от Ройтерс.

На въпрос дали търсенето на електромобили не надвишава предлагането по подобие на конкуренти като Volkswagen, Калениус заяви: „Това до голяма степен е вярно и за нас“. 

По думите му реакцията на клиентите към семейството EQ е била „толкова силна, че правим всичко възможно, за да доставим автомобилите до клиентите възможно най-бързо“.

Калениус обърна внимание и на платформата за електрически коли от семейството AMG, която според него ще бъде представена по време на актуализацията на стратегията на Mercedes-Benz, насрочена за 19 май.

„Сега разработваме архитектура за изцяло електрически коли за AMG“, посочи шефът на концерна, добавяйки, че платформата ще достигне пазара „някъде към края на 2025 г.“.

По-рано този месец стана ясно, че Mercedes ще предложи Drive Pilot, първата система за автономно шофиране от трето ниво, одобрена за употреба по основните европейски пътища, като опция за моделите S-Class и EQS от 17 май.

Drive Pilot ще струва 5000 евро за S-Class и 7430 евро за EQS в Германия, информира Mercedes.

Във връзка с цялостната електрификация на своето портфолио компанията се стреми да намали наполовина емисиите си на въглероден диоксид до 2030 г. Това ще ѝ помогне да напредне значително по отношение на целта си за въглероден неутралитет до 2030 г. Mercedes също така се стреми да си осигури поне 70% от енергията, от която се нуждае за производство, от възобновяеми източници до края на това десетилетие спрямо 45-50% към момента. Около 15% от тази енергия трябва да идва от слънчеви и вятърни мощности, посочва директорът по производството в компанията Йорг Бюрцер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
potentielle_energie
преди 1 година
Гроздето е кисело,W123 с щифтовите разпръсквачи като мирише на мекици от ауспуха е по-екологично съобразен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още