IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската Geely изстреля първите си сателити за автономни автомобили

Компанията планира да изпрати в орбита общо 240 сателита

12:44 | 02.06.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Китайската автомобилна компания Geely Holding Group е извършила първото си успешно изстрелване на сателити в сряда, изпращайки девет в ниската орбита. Компанията се опитва да изгради сателитна мрежа, за да предоставя по-точна навигация за автономните моторни превозни средства, съобщава Ройтерс.

Самостоятелно проектираните и произведени сателити GeeSAT-1 бяха изпратени от Центъра за изстрелване на сателити Xichang в югозападна провинция Съчуан. Geely заяви, че очаква още 63 изкуствени спътника да бъдат изстреляни до 2025 г. и в крайна сметка планира общият им брой да стигне 240.

С изпращането Geely става вторият по големина автопроизводител, който им свързан с космоса бизнес. SpaceX, собственост на главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск, има над 2000 изкуствени спътника в орбита заради мрежата си Starlink, която предлага търговски интернет услуги. Starlink планира да има мрежа от първа генерация от 4408 спътника.

Докато SpaceX използва свои ракети, за да изстрелва сателитите, Geely е използвала ракета Long March 2C, разработена и управлявана от китайско държавно дружество, за да изпрати в космоса деветте апарата.

Освен че ще предоставя подкрепа за позициониране с висока точност за автономните автомобили, Geely заяви, че мрежата му ще обслужва и други търговски функции като предоставяне на комуникационни услуги за спортното събитие Asian Games през септември.

Сателитите имат експлоатационен живот от 5 години и ще се разпаднат в земната атмосфера, без да оставят никакви космически отпадъци, добавя компанията.

Сателитните мрежи в Китай са доминирани от армията, но правителството започна да позволява частни инвестиции в космическата индустрия на страната през 2014 г. Оттогава насам търговските компании, подкрепяни от местните правителства, навлизат активно в сектора, като повечето се фокусират върху производството на сателити, а останалите се опитват да изграждат малки съоръжения за изстрелване, включително ракети за повторна употреба.

В последния си 5-годишен план за 2021-2025 г. Пекин призова за интегрирана мрежа сателити за комуникации, дистанционно наблюдение и навигация. Китай в момента има над 400 сателити в космоса, включително търговски, посочват държавни медии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още