IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla увеличава цените на своите електромобили в САЩ

Model Y Long Range поскъпва с 3000 долара до 65 990 долара

14:35 | 16.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският производител на електрически превозни средства Tesla Inc. повиши цените на всички свои модели, предлагани в САЩ, като това е поредното увеличение на фона на продължаващите проблеми в рамките на глобалните вериги на доставка, съобщава Ройтерс.

Компанията увеличи цената на своя Model Y, версия Long Range, на 65 990 долара спрямо предишната цена от 62 990 долара, според сайта на Tesla.

ModelS ModelS

Цената на Model Y Performance нараства от 67 990 долара на 69 990 долара.

Long Range версията на Model 3 вече струва 57 990 долара вместо 54 490 долара.

Цената на Model Drive Long Range нараства от 99 990 долара на 104 990 долара.

Model X Long Range поскъпва с 6000 долара до 120 990 долара, като размерът на увеличението е подобен и за другите версии на модела.

Model3 Model3

Ценовото увеличение отразява ръста при разходите за суровини на фона на рекордното поскъпване на някои метали, необходими за производството на батерии и други автомобилни части.

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск наскоро предупреди за риска от рецесия за американската икономика. По-рано този месец Мъск каза, че има „супер лошо предчувствие“ за икономиката, след като съкрати около 10% от работните места в Tesla.

Проблемите с веригите на доставки, санкциите срещу Москва и други фактори удариха глобалния износ на литий, никел, кобалт и някои ключови компоненти, което изстреля цените им нагоре. Налице са и сериозни опасения относно водещата роля на Китай в индустрията и опитите на някои страни да ограничат износа на минерали в опит да изградят свои собствени производствени бази. Подобен сценарий рискува да забави налагането на електромобилите.

Tesla и други производители на електромобили повишиха цените, заедно с Contemporary Amperex Technology – най-големия производител на батерии. Правителствата и компаниите опитват да диверсифицират източниците си на доставки и да ограничат зависимостта си от Китай. Президентът на САЩ Джо Байдън вече призова за насърчаване на местното производство. Мексико постави под държавен контрол експлоатацията на литиевите си находища.

Очаква се разходите за батерии да се повишат през 2022 г. за първи път от над десетилетие. Ако цените на суровините останат високи, това може да забави с няколко години моментът, в който електромобилите ще постигнат ценови паритет с конвенционалните коли, което BloombergNEF прогнозираше да се случи до 2024 г. на много пазари. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още