IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen остава оптимист за листването на Porsche през четвъртото тримесечие

Все още има достатъчно инвеститорски апетит и капитал за IPO, изтъква финансовият директор на Volkswagen Арно Антлиц

17:38 | 29.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Финансовият директор на Volkswagen Арно Антлиц.&nbsp;<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Финансовият директор на Volkswagen Арно Антлиц. Снимка: Bloomberg L.P.

Въпреки пазарната волатилност германският автомобилен концерн Volkswagen продължава да работи по осъществяването на плана си за листване на своята луксозна марка автомобили Porsche чрез първично публично предлагане (IPO) през четвъртото тримесечие, съобщава Ройтерс.  Излизането на борсата ще осигури на най-рентабилния бранд в рамките на групата повече свобода, заяви финансовият директор на Volkswagen Арно Антлиц. 

„Ние сме оптимисти, че можем да реализираме този проект през четвъртото тримесечие“, изтъква Антлиц по време на конференцията на Reuters Automotive Europe в Мюнхен. "Porsche ще получат предприемаческа свобода, можем да очакваме много от тях“, добавя той.

Според Антлиц все още има достатъчно инвеститорски апетит и капитал за IPO.

„Всички причини, поради които трябва да продължим този проект, все още са налице“, подчертава финансовият директор.

Подобно на други големи автопроизводители Volkswagen стартира мащабна трансформация към електрическа мобилност.

Групата е оптимистично настроена за листването, въпреки че IPO-тата в световен мащаб се забавиха, тъй като волатилността на пазара, подхранвана от войната в Украйна, покачващите се лихвени проценти и инфлацията оказват влияние върху апетита за риск. ABB Ltd. обяви през май, че отлага листването на своя бизнес за зарядна инфраструктура за електромобили на стойност $750 млн. долара, докато пазарът се подобри.

Листването на Porsche се очаква да бъде един от най-големите борсови дебюти в Германия и може да оцени бизнеса на около 90 млрд. евро, съобщи Bloomberg през март, цитирайки източници, запознати с въпроса.

Докато Porsche се подготвя за своето IPO, марката продължава да изпитва затруднения, подобно на други автоконцерни, заради нарушените глобални вериги на доставка. За първото тримесечие Porsche отчете общ спад на доставките на автомобили. Глобалните доставки на компанията за периода януари-март спаднаха с 5 на сто до 68 426 броя на годишна база, тъй като значителното понижение в САЩ и Китай заличава ефекта от увеличението в Европа.

Миналата година Porsche успя да достави рекорден брой превозни средства, дори когато глобалният недостиг на чипове нарушаваше производствените графици на индустрията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още