IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на Polestar нарастват със 125% през първото полугодие

С подобен темп компанията ще удвои обема на продажбите от 2021 г., но все пак може да изостане с 15 хил. броя от тазгодишната цел за 65 000 продадени коли

23:35 | 13.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Шведският производител на електромобили Polestar отчита 125% ръст на продажбите през първото полугодие до 21 200 превозни средства, като данните се приближават до общия обем на продажбите на компанията за 2021 г., съобщава Automotive News Europe.

Дъщерното дружество на Volvo Cars, чиито акции се търгуват на Nasdaq от миналия месец, отчете продажби в размер на 29 000 автомобила за миналата година и се стреми да увеличи този брой до 290 000 до 2025 г. 

Въпреки доброто представяне през първото полугодие съперникът на Tesla все пак очаква да изостане с 15 000 броя под своята целогодишна цел за продажбите от 65 000 превозни средства за 2022 г. поради коронавирусните блокировки в Китай, където Polestar произвежда единствения си модел, Polestar 2.

„Силно съм уверен, че добрият импулс, който видяхме тази година в разпознаваемостта на марката и данните за продажбите, ще се ускори значително през следващите години, тъй като ще представим още иновативни автомобили“, заяви главният изпълнителен директор на Polestar Томас Ингенлат.

Без да дава подробности, компанията каза, че поръчките на нейните автомобили значително са нараснали след обявената сделка с фирмата за коли под наем Hertz Global Holdings, която обяви през април, че ще закупи до 65 000 електрически превозни средства Polestar в рамките на пет години.

За да компенсира загубите на продукция в Китай, Polestar въведе втора смяна в своята местна фабрика. Компанията заяви, че е уверена, ще това ще подкрепи целите ѝ за доставките за следващата година.

Ключова част от постигането на целта ѝ за 2023 г. – 124 000 продажби по света – е пускането в продажба на големия SUV Polestar 3, който се очаква да дебютира на пазара през октомври.

„Polestar 3 ще се откроява от другите SUV предложения и ще подкрепи нашата траектория на растеж“, изтъква Ингенлат.

Polestar 3 ще се произвежда съвместно с предстоящия водещ SUV на Volvo в завода на шведския автомобилен производител в САЩ близо до Чарлстън, Южна Каролина. Този SUV ще бъде последван от Polestar 4, който ще бъде с размера на Porsche Macan и ще се появи на пазара през 2023 г. След това ще дебютира и  Polestar 5 през 2024 г.

Производствените проблеми не успяват обаче да попречат на пазарната експанзия на Polestar. Сега концернът действа на 25 пазара, от 23 след първото тримесечие и от 19 в края на 2021 г., като Испания и Португалия са сред ключовите нови попълнения.

Италия и Израел ще бъдат добавени преди края на годината като част от целите на компанията да започне операции на 30 пазара през 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още