IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръководителят на отдела за автономни разработки напусна Tesla

Андрей Карпати изигра важна роля в разработването на системата за подпомагане на водача, с която Tesla нашумя през последните години

14:20 | 14.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Андрей Карпати, мениджърът на Tesla, който изигра ключова роля в разработването на технологията за изкуствен интелект и системата за подпомагане на водача на американския концерн, обяви, че напуска компанията.

Оттеглянето на Карпати, който не посочи причина за напускането, се случва в преломен за Tesla момент, тъй като главният изпълнителен директор Илон Мъск се надпреварва с другите конкуренти за постигането на напълно автономно управление на превозното средство, съобщава Ройтерс. 

Анализаторът на Credit Suisse Дан Леви пише в бележка до инвеститори, че напускането на Карпати вероятно отразява предизвикателствата пред напредъка на Tesla при технологията за автономно шофиране.

Карпати, който ръководеше софтуерния отдел на Tesla, напуска компанията, след като във вторник (12 юли) тя обяви, че закрива своя офис в Сан Матео, Калифорния, разработващ асистента Autopilot.

„Беше голямо удоволствие да помогна на Tesla да постигне целите си през последните 5 години“,  пише Карпати в профила си в Twitter, добавяйки, че няма конкретни планове какво ще прави по-нататък.

Мъск му отговори в туит: „Благодаря за всичко, което направи за Tesla! За мен беше чест да работя с теб“.

Чрез своята технология за подпомагане на водача Tesla постигна голям напредък, докато Карпати е в екипа, въпреки че разработката не напредна така, както обещаваше по-рано Мъск. Милиардерът обяви през 2019 г., че Tesla ще пусне напълно автономни таксита до 2020 г.

„Предполагам, че ще изберат вътрешен човек, който да заемане на позицията на Карпати. Няма да е лесно да се намери някой външен с опита и знанията на Карпати“, посочва Радж Раджкумар, професор по електротехника и компютърно инженерство в Университета „Карнеги Мелън“.

През януари Мъск посочи в интервю, че Карпати е изиграл важна роля в разработката на Autopilot.

В края на март Карпати каза, че си взема четиримесечен отпуск, за да „изостри своя технологичен нюх“.

Той не е единственият мениджър на Tesla, който напусна след обявен отпуск. През 2018 г. тогавашният технологичен ръководител Дъг Фийлд се присъедини към Apple, след като си взе дълга почивка, за да „презареди“. Сега той работи във Ford Motor.

Все пак напускането на Карпати изненада някои хора. „Той е също толкова голям работохолик, колкото и Илон“, заяви бивш член на екипа на Autopilot пред Ройтерс.

Технологията Autopilot на Tesla напоследък се сблъсква с регулаторен контрол. Националната администрация за безопасност на движението по пътищата разследва поредица от инциденти, включващи превозни средства на Tesla, за които се твърди, че са работели в режим на Autopilot по време на катастрофите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още