IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хърватският стартъп Rimac разработва платформа за цилиндрични клетки

Новата платформа ще бъде базирана на цилиндрични клетки с диаметър от около 46 mm, които осигуряват по-голяма енергийна плътност

17:43 | 15.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Производителят на електрически автомобили Rimac разработва платформа за батерии, базирана на цилиндрични клетки с диаметър от около 46 mm, съобщава Automotive News Europe.

Преминаването към 46 mm цилиндрични клетки отразява подхода на ръководената от Илон Мъск компания Tesla, която заяви, че иска да интегрира по-големите 4680 клетки, които са с диаметър 46 mm и височина 80 mm. Предимството на по-големия размер е, че позволява по-голяма енергийна плътност.

Rimac иска да увеличи целта си да доставя 40 000 батерии през 2023 г. и 200 000 до 2028 г., споделя Васим Сарвар Дилов, ръководител на отдела за изследвания и инженеринг на Rimac Technology. 

Базираната в Хърватия компания в момента преговаря с няколко производители на батерии за доставка на клетки, добавя Дилов. „Новата модулна платформа е в основата на голяма част от бъдещите ни програми“, изтъква той.

Rimac Group има „огромни амбиции" за своето новосъздадено звено за компоненти, заяви от своя страна основателят и главен изпълнителен директор на компанията Мате Римак пред Automotive News Europe.

Rimac работи по 12 проекта с различни производители на автомобили. Основните инвеститори в компанията са Porsche AG, която държи 24% от нея, и Hyundai Motor с 12%. Rimac е сключила договори за доставка и с други концерни, които не са нейни акционери.

„Повечето от нашите продукти не са за инвеститори“, посочва Дилов.

Rimac разкри споразумение за доставка на батерии с Aston Martin за хибридния хиперавтомобил Valkyrie, както и с шведския производител на суперколи Koenigsegg.

Rimac определи като невярна информацията на Automotive News Europe, публикувана през май, че Hyundai прекратява отношенията си с Rimac след завършването на работата по предстоящия електрически спортен автомобил на южнокорейците.

Енергийна плътност

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск заяви през януари, че компанията изгражда пакети, базирани на клетки от типа 4680 „всеки ден“ в своето съоръжение в Тексас.

46-милиметровите клетки на Rimac ще бъдат с различна височина, споделя от друга страна Дилов.

Инициативата за осигуряване на по-дългосрочни споразумения с производителите на клетки отразява нарастващите амбиции на Rimac.

„Преди това просто се опитвахме да намерим най-добрите клетки, които можем. Ако се опитвате да вземете клетки за няколкостотин коли, можете да го направите“, каза Дилов. „Сега, когато производството ни значително нараства до обеми от стотици хиляди бройки, се оказваме в различна ера“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още