IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Volvo надмина очакванията въпреки проблемите с доставките

Вторият по големина производител на камиони в света обяви, че е в повишена готовност за промени в търсенето заради все по-несигурните икономически перспективи

10:28 | 19.07.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Шведският производител на тежкотоварни автомобили Volvo AB отчете печалба за второто тримесечие, която надхвърли прогнозите на анализаторите, след като компанията повиши цените, за да прехвърли по-високите производствени разходи, съобщи Bloomberg.

Коригираната оперативна печалба за трите месеца до края на юни възлиза на 13,75 млрд. крони (1,32 млрд. долара), съобщи Volvo във вторник, надминавайки средната прогноза за 12,5 млрд. крони.

Нетните продажби са се повишили с 31% до 118,9 млрд. крони на фона на добра инерция в продажбите на превозни средства и в сервизния бизнес, обявиха от компанията, добавяйки, че продължават да очакват проблеми с производството поради проблеми във веригата за доставки.

"Имахме допълнителни разходи, свързани с прекъсвания на веригата за доставки, както и по-високи разходи за материали и продължаваме да работим проактивно и успешно с управление на цените, за да смекчим тези ефекти", посочва главният изпълнителен директор Мартин Лундстед в изявление.

След няколко месеца тежки прекъсвания на веригата за доставки Volvo заяви, че все още работи, за да успее да отговори на натрупаното търсене. Компанията ограничи приемането на нови поръчки, за да скъси времето за изчакване и в отговор на инфлацията. Вторият по големина производител на камиони в света обяви също, че е в повишена готовност за промени в търсенето, тъй като икономическите перспективи стават по-несигурни.

Въпреки че търсенето на камиони на Volvo е останало високо, приемането на поръчки е спаднало с 8%, тъй като силният нов бизнес в САЩ не е успял да компенсира свиването на поръчките в Европа.

Volvo запази своята перспектива за 2022 г. за повечето големи пазари, въпреки че предупреди за "слаба предвидимост" поради проблемите с веригата за доставки, продължаващата пандемия и войната в Украйна. Производителят все още очаква да продаде по 300 хил. тежкотоварни камиона на пазарите в Европа и Северна Америка и 100 хил. в Бразилия. Компанията намали прогнозите си за китайския пазар на тежкотоварни камиони до 700 хил. единици от 880 хил. единици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още