IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mercedes-Benz повиши прогнозите си след силно второ тримесечие

Компанията отчете в сряда 8% ръст на коригираната печалба за второто тримесечие до 4,9 млрд. евро

10:28 | 27.07.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Автомобилната компания Mercedes-Benz очаква значителен ръст на приходите и малко по-висока печалба за 2022 г. от миналата година, повишавайки перспективите си, след като отчете в сряда 8% ръст на коригираната печалба за второто тримесечие до 4,9 млрд. евро, съобщава Ройтерс.

Производителят на луксозни автомобили по-рано заяви, че очаква само малко по-високи приходи тази година и печалба, равняваща се на миналогодишната.

Въпреки това несигурността заради войната в Украйна, високата инфлация, увеличенията на лихвените проценти и пандемията, особено в Китай, може да натежат на бизнес, предупреди компанията.

Поръчките са изцяло запълнени и се очаква Mercedes-Benz Cars да види лек ръст на продажбите, казаха от компанията, като прогнозата за сегмента на най-луксозните автомобили е за ръст от над 10%.

Регистрациите на леки автомобили в Европа отчитат 12-месечен спад, тъй като проблемите със снабдителните вериги и нарастващите цени натежават върху продажбите. Но производителите на луксозни автомобили, които могат да приоритизират най-скъпите модели, до голяма степен се оказаха по-устойчиви, тъй като по-богатите потребители продължават да харчат.

Автомобилната компания отчита коригирана възвръщаемост от продажбите от 14,2% на подразделението Mercedes-Benz Cars спрямо 12,8% за същото тримесечие на миналата година, а възвръщаемостта от Mercedes-Benz Vans леко е спаднала до 10,1% от 11,4% миналата година.

Компанията повиши очаквания марж на коригираната печалба за подразделението си Cars през второто тримесечие до 12,-14% от 11,5-13% по-рано.

Първото полугодие бележи 15% марж, но по-високите материални разходи, за проучвания и развитие и ефектите от пазара на употребявани автомобили може да натежат на второто полугодие.

Адресирайки опасенията за това как германската индустрия ще управлява потреблението на газ в случай на допълнително намаление на доставките от Русия, Mercedes-Benz заяви, че може да намали приема си в Германия с 50%, ако има регионално разпределение на предлагането, и е открила начин бояджийският цех в завода ѝ в Зинделфиген без газ при спешни случаи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още