IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силното търсене на Urus помага на Lamborghini да запише добро първо полугодие

Докато приходите на марката нарастват с 31% до 1,3 млрд. евро, печалбата ѝ скача със 70 на сто до 425 млн. евро

14:03 | 02.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Богати любители на спортни автомобили помагат на италианската марка Lamborghini да отбележи добро представяне през първото полугодие, докато ръководителят на компанията, част от групата на Volkswagen, Щефан Винкелман обяви, че брандът се подготвя за тежка зима на фона на мрачните перспективи за енергийните доставки в Европа, пише Ройтерс. 

Lamborghini съхранява природен газ, за да поддържа дейността си през зимата, ако Русия изпълни заканата си да прекъсне доставките на газ за Западна Европа. Италианското правителство в оставка постави като приоритет поддържането на доставките на газ за индустрията, припомня Винкелман. „Нямаме известие от правителството... че това ще се промени“, допълва той по време на видеоконференция с журналисти.

Италианската марка суперавтомобили, подобно на други компании, обслужващи най-богатите потребители в света, трябва да балансира между силното търсене и влошаващите се икономически перспективи.

През първата половина на годината Lamborghini се радваше на стабилно търсене, като концернът успя да достави 5090 автомобила, което представлява 4,9% ръст на годишна база. Приходите на компанията се увеличават с 31% до 1,3 млрд. евро, докато печалбата скача със 70 на сто до 425 млн. евро.

Планът на концерна е да се превърне в производител на SUV електромобили, загърбвайки своето славно минало, свързано със спортните коли. SUV Urus сега представлява 61% от продажбите на Lamborghini.

Компанията заяви, че ще пусне изцяло електрически модел през 2028 г., който ще бъде това, което Винкелман нарече "не-екстремен" GT с четири седалки, проектиран да предлага по-меко шофиране от суперавтомобилите на марката.

Предизвикателството, според Винкелман, е да се създаде електрическо Lamborghini, което може не само да ускорява по права линия, но и да взема завои по начина, по който клиентите биха очаквали.

„Мисля, че можем да постигнем това с новото поколение батерии“, добавя ръководителят на бранда.

В близко бъдеще Lamborghini ще пусне в продажба наследник на своя спортен автомобил Aventador и редица актуализации на Urus гамата. Последният спортен автомобил Aventador беше произведен на 27 юли, посочва Винкелман. В началото на следващата година Lamborghini ще представи негов наследник с различно име.

„Става все по-трудно да се намерят нови имена“, признава германецът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още