IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анкета: Едва всеки пети скърби за оттеглянето на Херберт Дийс от Volkswagen

Само 15% от респондентите одобряват замяната на Дийс със сегашния ръководител на Porsche Оливер Блуме

21:01 | 03.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Херберт Дийс (вляво) и неговият наследник като главен изпълнителен директор на Volkswagen Group Оливер Блуме (вдясно).&nbsp;<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Херберт Дийс (вляво) и неговият наследник като главен изпълнителен директор на Volkswagen Group Оливер Блуме (вдясно). Снимка: Bloomberg L.P.

Фактът, че Херберт Дийс не е особено популярен сред германското население се видя още в края на миналата година. Тогавашно проучване, проведено от берлинския социологически център Civey разкри, че едва 18% от респондентите одобряват неговото управление и оставането му начело на автомобилния гигант, докато 38% са против, съобщава Automobilwoche. 

По това време Дийс успяваше да запази своя пост въпреки ударите, които му нанасяше работническият съвет. След по-малко от година стана ясно и неговото изненадващо освобождаване, което ще стане факт в края на август. Реакцията относно неговото напускане сред анкетираните е значително по-разнородна. Ново проучване на Civey показва, че само 21% не одобряват отстраняването на Дийс и назначаването на Оливер Блуме за негов наследник от 1 септември. От тези 21% 12 на сто определят като „силно отрицателно“ подобно стечение.

Малка подкрепа за наследника

Още по-малко респонденти определят като положителна смяната на Дийс с Блуме – едва 15 на сто. Две трети от анкетираните, или 64%, не могат да решат дали това е положително или отрицателно събитие. Шефът на Porsche, който ще запази властта си в луксозната марка, когато поеме управлението на цялата група, ще започне на новата позиция без особено голяма подкрепа от страна на респондентите.

Блуме спечели доверието на фамилиите Порше и Пиех, които контролират най-големия акционер във VW Group – Porsche Automobile Holding. Фамилиите държат повече от половината от правата на глас във VW Group, което на практика им дава пълен контрол. В същото време брандът Porsche е най-печелившият производител на автомобили в Германия и дойната крава на групата. Той има марж на печалбата от 16%, който цели да увеличи до 20% през следващите години.

Проучването на Civey обхваща над 5000 души в Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още