IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оливер Ципсе: Германия ще изпадне в рецесия, но това не е краят на света

Шефът на BMW не очаква спиране на производството поради липса на енергия

19:00 | 14.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Главният изпълнителен директор на BMW Оливър Ципсе. Снимка: Bloomberg L.P.
Главният изпълнителен директор на BMW Оливър Ципсе. Снимка: Bloomberg L.P.

Нестабилни вериги на доставки, несигурна геополитическа ситуация, недостатъчни доставки на газ и ускорена инфлация. Много икономически експерти очакват тази сложна комбинация от фактори да предизвика рецесия в Германия тази зима. Шефът на BMW Оливър Ципсе публично се застъпи за подобна прогноза, пише Automobilwoche.

Той говори на събитие, организирано от финансовата медия Wirtschaftswoche.

Според Ципсе Германия ще се сблъска с рецесия тази зима. Въпреки това той посочи, че подобно развитие няма да е особено проблематично. „Това винаги звучи много проблематично, но ние просто ще спрем да растем за известно време. Така че светът не свършва, когато настъпи рецесия“, добавя Ципсе.

Тази прогноза се споделя и от президента на Федерацията на германските индустрии (BDI) Зигфрид Русвурм, който очаква огромен икономически спад. „Очакваме Германия да изпадне в мащабна рецесия“, заяви той в кулоарите на конгреса на дигиталните и печатни медии в Берлин.

Подобно на Маркус Дюсман, шеф на Audi, Оливер Ципсе не очаква спиране на производството поради липса на енергия. Вместо това ръководителят на BWM се позова на германските добродетели, като дисциплина, икономичност и ефективност, които ще помогнат на компанията да се справи със ситуацията с недостига на газ.

Според федералния мрежови оператор газохранилищата в страната са запълнени на 87,95% към последния уикенд. Ако доставките на газ се превърнат в проблем, това може да създаде производствени затруднения в бояджийските цехове, изтъква от своя страна Маркус Дюсман.

Освен проблемът с доставките на енергия, BMW трябва да се справи и с недостига на компоненти, основно на чипове. В края на август компанията спря работа за два дни в своя завод в Лайпциг заради дефицита на полупроводници. Това засегна около 3000 работници, които са ангажирани на обекта.

В Лайпциг се изграждат батерийните модули за изцяло електрическите i4 и iX.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още