IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Stellantis ще даде до 1400 евро финансова помощ на служителите във Франция

Очаква се през следващите седмици да започнат преговори за подобна мярка и за работниците на концерна в Италия

13:47 | 28.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Stellantis ще предостави индивидуална финансова подкрепа на стойност до 1400 евро на голяма част от служителите си във Франция, за да им помогне да се справят с ускорената инфлация, съобщава Ройтерс. Очаква се компанията да обсъди подобна мярка и за служителите в Италия.

Кризата при разходите за живот в Европа оказва възходящ натиск върху инфлацията при заплатите, тъй като компаниите из целия континент се сблъскват с призиви от страна на работниците за смекчаване на въздействието на растящите цени.

Като част от своята инициатива Stellantis също така ще издърпа преговорите за заплатите във Франция, първоначално планирани за началото на следващата година, за декември, изтъкват представители на автомобилния производител след разговори със синдикатите.

Помощта за служителите на концерна във Франция ще включва еднократно плащане на бонус и възможност за осигуряване на извънреден труд в рамките на три почивни дни.

Около 60% от работниците ще имат право на максимална подкрепа в размер на 1400 евро, докато други 20% ще получат по 1100 евро. Най-високоплатените служители, или 20% от персонала, няма да получат финансова подкрепа от работодателя.

„Предложенията, направени от ръководството и споделени със социалните партньори, правят възможно повишаването на покупателната способност на нашите служители над нивото на инфлацията“, коментира Бруно Бертин, директор „Човешки ресурси“ в Stellantis.

Говорител на френско-италианската група заяви пред Ройтерс, че Stellantis управлява темата за инфлацията „страна по страна“ и ще започне преговори със служителите в Италия през следващите седмици.

„Всяка държава е специфична по отношение на законодателството и инфлацията“, споделя говорителят, оставяйки вратата отворена за подобни действия и на други места.

Stellantis разполага с производствени мощности в няколко страни по света, включително в Италия, Полша, САЩ и Канада.

Френският ѝ конкурент Renault предложи на персонала над 1000 евро извънредна финансова помощ миналата седмица, докато търговецът на дребно Carrefour обяви 2,5-процентно увеличение на заплатите и еднократно плащане от по 100 евро през октомври, както и ценови отстъпи за персонала при пазаруване в магазините от веригата.

CFDT, един от по-умерените профсъюзи във Франция, отговори на мярката, като каза, че еднократните плащания няма да разрешат проблема с намаляващата покупателна способност и че заплатите трябва да бъдат повишени. Организацията изисква преговорите за заплатите да започнат още през октомври.

В Италия Stellantis и профсъюзите започват преговори за подновяване на договорите за служителите на групата в страната, които трябва да изтекат в края на годината.

Очаква се следващия месец синдикатите да представят предложението си за новото споразумение, включително за увеличение на заплатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 28.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още