IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nio откри своята първа станция за смяна на батерии в Германия

Съоръжението край малкия град Цусмарсхаузен разполага с капацитет за смяна на до 100 батерии, като големината му е колкото два гаража

16:36 | 29.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цусмарсхаузен е малък град, който се намира близо до Аугсбург, с население от едва 6500 души. Но местните жители, които вече са закупили електромобили, добре познават една конкретна локация на аутобана между Мюнхен и Щутгарт. Още преди шест години компанията Sortimo започва да изгражда голяма станция за зареждане на електрически коли на магистралата. Сега на това място има още една атракция – първия в Германия пункт за смяна на батерии на китайския стартъп Nio Inc., пише Automobilwoche.

„Nio е първият производител на оригинално оборудване в Германия, който създаде функционираща система за смяна на батериите, която е стандартизирана за всички модели на компанията и позволява напълно автоматична смяна само за пет минути“, изтъква Ралф Кранц, ръководител на германския бизнес на Nio, по време на церемонията по откриването на обекта.

В станцията може да се извършват до 100 смени на батерии, като големината ѝ е колкото два гаража. Освен това там може да се презаредят 13 изтощени батерии едновременно.

Обектът все още се тества. На 7 октомври обаче той ще заработи за клиентите, които вече притежават електромобили Nio с възможност за смяна на батерията. Събитието ще се дублира с официалното откриване на т.нар. Nio House в Берлин – търговско представителство на компанията, което повече наподобява малък търговски център.

Началото на присъствието на Nio на германския автомобилен пазар ще бъде поставено от модела ET7. След него предстои разширяване на мрежата от пунктове за смяна на батериите в страната.

„В Германия ще може да разчитате на няколко подобни станции“, заяви Джан Хуей, ръководител на европейските операции в Nio.

Технологията за смяна на батерията е една от отличителните черти на китайския автомобилен производител. В Китай Nio вече управлява голяма мрежа от повече от 1000 станции, където изтощените батерии могат да бъдат заменени с нови, напълно заредени. До края на годината техният брой се очаква да нарасне до 1300.

В Европа, от друга страна, Nio има само две такива локации – в Норвегия.

Досега технологията се произвеждаше в Китай. Но германската станция край Цусмарсхаузен е първата, която е изградена в завода на Nio в Унгария.

4000 станции за смяна на батерии по целия свят

В момента Nio е единственият автопроизводител, който разчита на технологията за смяна на батерии. В същото време други производители залагат на по-мощни и издръжливи батерии, които се зареждат по-бързо.

Но Nio остава сигурен в своята стратегия „В допълнение към възможността да смените батерията с различен размер по всяко време и по този начин да надстроите автомобила, ако е необходимо в бъдеще, мислите за експлоатационния живот на вашата батерия са нещо, което остава в миналото“, изтъква Кранц.

До края на 2025 г. Nio иска да създаде 4000 обменни станции по целия свят, 1000 от които ще са разположени в страни извън Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 29.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още