IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Audi обмисля да построи нов завод в САЩ заради стимулите за електромобили

От следващата година марката ще предлага пет електрически модела в САЩ – повече от всеки друг автомобилен производител

18:29 | 11.10.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германският производител на премиум автомобили Audi обмисля изграждането на нов завод в САЩ. Това разкри ръководителят на отдела за развитие Оливер Хофман в интервю за Automotive News.

„С групата на Volkswagen като наш силен партньор, ние гледаме във всички посоки, за да открием как да реагираме на новите възможности в САЩ“, изтъква Хофман, цитиран от Automobilwoche.

Според него новите мерки за насърчаване на електрическата мобилност в САЩ ще „окажат голямо влияние върху нашата стратегия“.

Администрацията на американския президент Джо Байдън прие така наречения „Закон за намаляване на инфлацията“ това лято, който предоставя милиарди долари под формата на данъчни облекчения за изграждането и закупуването на електрически автомобили. За да отговарят на условията обаче, автомобилните компании трябва да произвеждат батериите и целите превозни средства в САЩ или в страна, която има договор с Вашингтон за свободна търговия.

Досега само електрическият Volkswagen ID.4, който се произвежда в завода на компанията в Чатануга, отговаря на критериите на новия закон. Всички изцяло електрически модели на Audi, който се предлагат в САЩ, в момента се внасят с кораб от заводи в Европа.

По думите на Хофман новият закон в САЩ предоставя „страхотна възможност за нас“.

„Ще разгледаме внимателно къде точно ще произвеждаме колите си в бъдеще“, добавя германецът.

Audi може да се възползва от факта, че неговият Q4 e-Tron използва същата платформа като ID.4 на Volkswagen – MEB. Една от възможностите за компанията от Инголщад е да използва допълнителен капацитет в завода на компанията майка в Чатануга. За по-рентабилните модели на Audi това не би било възможно обаче поради различията в архитектурата. При тях компанията използва платформата PPE, която се споделя с Porsche.

Решението за изграждане на нов завод в САЩ се очаква да бъде взето в началото на 2023 г.

„Това е чудесна възможност да растем в страната с нашите премиум електрически модели“, изтъква Хофман.

От следващата година Audi ще предлага пет електрически модела в САЩ – повече от всеки друг автомобилен производител.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 11.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още