IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС очаква САЩ да позволят на европейските електромобили да ползват стимули

Въпреки че американски компании като Tesla се радват на субсидии за покупка в Европа, подобни помощи не важат за европейските концерни в САЩ

16:56 | 17.10.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Представители на Европейския съюз (ЕС) и САЩ вероятно ще постигнат споразумение, което ще предостави на компаниите от блока, включително производителите на електрически автомобили, същия статут като американските концерни на американския пазар, за да избегнат това, което ЕС нарича дискриминация срещу своите производители от Закона за намаляване на инфлацията, съобщава Ройтерс

От ЕС посочват, че блокът се стреми да се договори с Вашингтон за правителствени данъчни облекчения или субсидии при покупка на електрически автомобили в САЩ, тъй като новият закон за ограничаване на инфлацията, подписан по-рано от президента Джо Байдън, поставя ограничения, свързани с произхода на частите и мястото на цялостен монтаж на превозното средство.

„Миналия месец Tesla Model Y беше най-продаваната кола в Германия“, изтъкава заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Валдис Домбровскис, отговарящ за търговията, по време на пресконференция. „Това не би било възможно без недискриминационната субсидия от страна на ЕС, докато електрическите автомобили от ЕС не получават подобна субсидия в САЩ, което е дискриминация, с която искаме да се справим“, добавя той.

Европейските автомобилни концерни, в това число и Volkswagen, са засегнати от законодателството на САЩ, което засяга и множество други продукти.

Домбровскис каза, че проблемът засяга и широка гама стоки от сектора на "зелената икономика", включително батерии, водород и оборудване за възобновяема енергия.

„Има желание за ангажимент от страна на САЩ по този въпрос“, посочи еврокомисарят. „Надяваме се, че можем да разрешим тези проблеми, преди да се превърнат в спорове“, каза още той.

Според Домбровскис разговорите ще се съсредоточат върху това дали промените в статута на компании от ЕС могат да бъдат направени чрез разпоредби за прилагане на законодателството на САЩ, вместо да се налага да се изпраща цялото законодателство обратно в Конгреса за гласуване на поправки.

Търговският представител на САЩ Катрин Тай заяви, че очаква ЕС и САЩ да постигнат споразумение.

„Въз основа на силата на отношенията между ЕС и САЩ, аз съм напълно уверена, че ще се справим с това“, каза тя след среща с Домбровскис.

От офиса на Тай заявиха в четвъртък, че тя и Домбровскис са се споразумели да ускорят преговорите по глобалните проблеми, свързани със стоманата и електромобилите.

Двамата обсъдиха Закона за намаляване на инфлацията на САЩ и опасенията относно електрическите превозни средства, както и непазарните практики на Китай относно индустриалните субсидии.

Тай и Домбровскис "се съгласиха да ускорят дискусиите относно глобалното споразумение за стоманата", съобщиха от офиса на Тай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:56 | 17.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още