IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция се обяви в подкрепа на преговорите между Renault и Nissan

Страната ще подкрепи всяка инициатива, която ще засили връзките между двете компании

14:07 | 21.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Франция ще подкрепи всяка инициатива, насочена към засилване на партньорството на Renault Group с японския концерн Nissan Motor Co., съобщава Ройтерс, цитирайки представител на френското правителство.

Страната държи 15-процентен дял в Renault, който на свой ред притежава 43% от Nissan.

Renault финализира плановете си за разделяне на своя бизнес с електромобили от операциите с коли с двигатели с вътрешно горене, докато преговаря с Nissan за преразпределяне на дяловото участие на компаниите в алианса.

Според източници, запознати с темата, преговорите между двата концерна се намират на финалната права. Споразумението ще позволи на Renault да реализира своето планирано разделяне на операциите, като се очаква компаниите да подпишат необвързващо споразумение.

Дискусиите между компаниите продължават. На 15 ноември, на специално събитие в Токио, трябва да бъде обявено споразумението.

Съгласно плана френският производител на автомобили ще намали своя дял в Nissan до 15% от сегашните 43%. В замяна японците ще инвестират между 500 и 750 млн. долара в придобиването на дял от около 15% в бизнеса на Renault за електрически превозни средства с кодово име Ampere.

По-рано в петък Renault публикува своя тримесечен финансов отчет, като приходите от продажби на концерна се увеличават до 9,8 млрд. евро, което отговаря на очакванията на анализаторите. Общите приходи на компанията се увеличават с 20,5%, когато се коригират спрямо продажбата на активите на групата в Русия, включително и дела в "АвтоВАЗ“. Renault добавя, че е регистрирала най-добрия ценови ефект, тъй като продажбите се понижават с 2,4% на годишна база.

Във вторник главният изпълнителен директор на френската група Лука де Мео предупреди, че автомобилната индустрия продължава да се сблъсква с проблеми относно глобалния недостиг на полупроводници. „Все още изпитваме затруднения относно това“, заяви Де Мео, цитиран от Ройтерс. „Ситуацията можеше да бъде по-добра, но проблемите ще се задържат“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 21.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още