IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автопроизводителите увеличават инвестициите в електромобилност до 1,2 трлн. долара

Размерът на средствата може да си съперничи с пазарната капитализация на компанията майка на Google

13:00 | 21.10.22 г. 3
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Водещите световни производители на автомобили планират да вложат близо 1,2 трлн. долара до 2030 г. в разработване и монтаж на милиони електрически превозни средства, както и в производство на батерии и добив на суровини, сочи анализ на Ройтерс на данни от сектора.

Стойността на инвестициите в електрическа мобилност надхвърля предишните оценки на Ройтерс и е над два пъти по-голяма от най-смелата прогноза, публикувана до момента.

За да се постави тази сума в контекст, Ройтерс изтъква пазарната капитализация на Alphabet Inc., компания майка на Google, която възлиза на 1,3 трлн. долара.

Автомобилните производители вече представиха планове за производство на общо 54 млн. електрически превозни средства през 2030 г., което ще представлява повече от половината от глобалното производство, според анализа.

За да поддържат това безпрецедентно ниво на производство на електромобили, концерните и техните партньори, производителите на батерии, планират да инсталират 5,8 тераватчаса производствен капацитет за клетки до 2030 г., според данни от Benchmark Mineral Intelligence и самите автомобилни компании.

Към момента лидер е Tesla Inc., като главният ѝ изпълнителен директор Илон Мъск очерта дързък план за изграждане на 20 млн. електромобила през 2030 г., изискващи около 3 тераватчаса капацитет за батерии. Мъск сподели преди година, че Tesla вече работи върху по-малка платформа за превозни средства, чиято цел е да предложи електромобили на по-достъпни цени в сравнение с Model 3 и Model Y.

Въпреки че Tesla не е разкрила напълно своите инвестиционни планове, такъв експоненциален растеж на производството - 13-кратно увеличение спрямо очакваните 1,5 млн. превозни средства, които компанията се надява да продаде тази година - ще дойде на цена от стотици милиарди долари, според анализ на Ройтерс.

Германската група Volkswagen, въпреки че изостава от Tesla, също разкри амбициозни планове с хоризонт до края на десетилетието, влагайки над 100 млрд. долара, за да изгради глобалното си портфолио от електромобили. За целта компанията иска да изгради шест гигафабрики за  батерии само в Европа и да подсигури доставките на ключови суровини.

Японският концерн Toyota Motor Corp. ще инвестира 70 млрд. долара за електрифициране на своята продуктова гама. Плановете включват продажбата и производството на поне 3,5 млн. електрически коли с батерии до 2030 г. Стратегията предвижда и пускането в продажба на 30 електрически модела до края на десетилетието и електрифициране на цялото портфолио на Lexus.

Американската компания Ford Motor Co. продължава да увеличава разходите си за нови електромобили – към момента сумата възлиза на 50 млрд. долара - и планира да инсталира поне 240 гигаватчаса капацитет за производство на батерии съвместно със своите партньори. Целта е да се произвеждат около 3 млн. електромобила през 2030 г. – половината от общия производствен обем на Ford.

Германският производител на луксозни автомобили Mercedes-Benz предвижда най-малко 47 млрд. долара за разработка и сглобяване на електромобили, почти две трети от тях за увеличаване на глобалния капацитет за производство на батерии с партньори до над 200 гигаватчаса.

BMW, Stellantis и General Motors планират да инвестират по най-малко 35 млрд. долара за електромобили и батерии, като Stellantis представи най-агресивната програма за батерии: 400 гигаватчаса капацитет с партньори до 2030 г., включително четири завода в Северна Америка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 21.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Ivane
преди 1 година
Относно нуждата от ток. Един милион електромобила ще се нуждаят от 2,6 тераватчаса енергия годишно. Засега България е изнесла над 10 тераватчаса, а годината дори не е приключила. Милион електромобила ще имаме най-рано през 2050 година, а само тази година са натрупани заявки за изграждане на 28 гигавата мощности предимно от фотоволтаици, който годишно ще произвеждат енергия за 10 милиона електромобила. Какъв казваш бил проблема с енергията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Ivane
преди 1 година
До: Alex SilverМай забравяш, че изграждането на мощности за производство на електрическа енергия е много по-бързо и много по-евтино от производството и закупуването на самия електромобил.За мащаб - ако един автомобил изминава средностатистическите 13 000 километра годишно се нуждае от 2600 киловатчаса енергия. Тази енергия се произвежда от 2kWp фотоволтаична централа която към момента струва около 3000 лв и се изгражда за ден-два. Електромобилът струва 100 хиляди лева и то средна хуб ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Alex Silver
преди 1 година
Да бяха се потрудили да си развият електроенергетиките, пък тогава да се напинят да си пробутват електрокарите? Ама няма такива неща. Дай да произведем, пък после ще видим. Скъпи и прескъпи, ама "били евтини". Като за обърканите западняшки гаванки е супер. Като няма дизел, карайте на ток. Нещо като знаменитото "Като няма хляб, яжте пасти".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още