IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електрификацията на федералния автопарк на САЩ набира скорост

Изпълняването на целите на президента Джо Байдън за електрификация обаче може да срещне препятствие заради проблемите със снабдителните вериги

22:21 | 21.10.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Правителството на САЩ значително увеличи покупките на електрически и плъгин хибридни превозни средства, но е изправено пред препятствия по отношение на веригата на доставки, докато се стреми да изпълни агресивните цели за подмяна на автопарка на президента Джо Байдън, съобщава Ройтерс, цитирайки съобщение на Белия дом.

Делът на покупките на електромобили от държавните агенции нараства от 1% през 2021 г. до 12% през тази година, или общо 3567 превозни средства, информират от президентската администрация.

„Но за проблемите с веригата на доставки, които повлияха на способността на автомобилната индустрия да изпълни всички поръчки на федералното правителство (за превозни средства с нулеви емисии) през фискалната 2022 г., тези превозни средства ще представляват приблизително 20% от придобиванията през 2022 г.“, добавят от Белия дом.

Правителствената служба за отчетност (GAO) заяви, че федералните агенции са закупили 257 електрически превозни средства през бюджетната 2021 г. и разполагат с твърде малко зарядни станции.

През декември Байдън издаде изпълнителна заповед, нареждаща на правителството да прекрати покупките на превозни средства, използващи изкопаеми горива, до 2035 г. Заповедта на държавния глава също така изисква 100% от федералните покупки на лекотоварни автомобили до 2027 г. да се отнасят само за изцяло електрически или плъгин хибридни превозни средства.

От 33 000 лекотоварни превозни средства, придобити през бюджетната 2021 г., агенциите са закупили 138 изцяло електрически коли и 119 плъгин хибрида, добавя GAO.

Към март федералните агенции притежават и управляват над 4000 зарядни портове в около 1050 обекта за зареждане, добавят от отчетната служба.

Администрацията за общи услуги (GSA) изчислява, че федералното правителство вероятно ще се нуждае от над 100 000 зарядни порта, като се има предвид планирания брой федерални електрически превозни средства.

През 2020 г. правителството на САЩ експлоатира 610 000 превозни средства, които са изминали над изминават над 6,4 млрд. км и са консумирали повече от 1,36 млрд. литра гориво.

Американското правителство също така притежава 102 000 превозни средства на правоприлагащите органи, които подлежат на подмяна според заповедта на Байдън, освен ако не са освободени от ръководител на агенция. GAO посочва, че "съществува възможност да се появят допълнителни изисквания за ефективност, които може да не бъдат изпълнени от наличните в момента модели превозни средства".

Миналия месец Министерството на вътрешната сигурност се превърна в първата федерална институция, в която дебютира електромобил с правоприлагащи функции - Mustang Mach-E на Ford.

Заповедта на Байдън не важи за 200 000 превозни средства, собственост на Пощенската служба на САЩ (USPS). По-рано този месец председателят на Комисията за надзор на Камарата на представителите Каролин Малоуни поиска от USPS да разясни как ще похарчи 3 млрд. долара, отпуснати от Конгреса през август, за електромобили и зарядна инфраструктура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:35 | 21.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 1 година
Страшна скорост е набрала, няма що... 3567 превозни средства.Впечатляваща работа..Това дори и за една България не звучи впечатляващо..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Нормално е да се електрифицират - чисто , тихо , удобно , електрическото задвижване е следващото технологично ниво ... Пушлявещите печки са част от историята ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още