IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Polestar дава тласък на растежа си с 1,6 млрд. долара, предоставени от акционери

Volvo Car ще предостави заем от 800 млн. долара, като PSD Investment ще осигури същата по размер сума

19:24 | 03.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Производителят на електрически превозни средства Polestar обяви, че си е осигурил 1,6 млрд. долара финансиране от двамата си основни акционери, за да успее да изпълни плановете си за растеж на фона на нестабилните пазари, съобщава Ройтерс.

Volvo Car, която контролира шведската марка заедно китайската Geely, заяви, че ще предостави заем от 800 млн. долара на Polestar. Другият основен акционер, PSD Investment, ще осигури същата по размер сума чрез „пряка и непряка финансова и ликвидна подкрепа“, информира електромобилният концерн.

Заемът включва опции за Volvo да конвертира някои от заемите си в собствен капитал при потенциално бъдещо набиране на средства от страна на Polestar, изтъква Volvo.

„Приветстваме продължаващата подкрепа от нашите основни акционери във време, когато капиталовите пазари са нестабилни и непредсказуеми“, заяви главният изпълнителен директор на Polestar Томас Ингенлат.

Базираният в Швеция производител посочи, че финансирането, заедно с предварително осигурените ресурси, ще осигурят на компанията достатъчно средства до 2023 г.

През юни Polestar излезе на борсата Nasdaq чрез сливане с компания със специално предназначение (SPAC).

Volvo, подобно на други големи производители на автомобили, през последните години инвестира мащабно в производството на електрически превозни средства и също така заяви, че се е ангажирала да подкрепя Polestar.

По-големият шведски концерн планира да продава само напълно електрически автомобили до 2030 г., докато Polestar подготвя да пусне в продажба още три автомобила до 2026 г.

През февруари Volvo създаде съвместно предприятие с производителя на батерии Northvolt за изграждане на завод за батерии в Гьотеборг, който ще произвежда клетки специално за електрическите автомобили на Volvo и Polestar.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 03.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още