IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заради забавените доставки Skoda се нагърбва да изплаща екологична субсидия

Компанията и дилърите ѝ ще си поделят разходите за премията, тъй като от 2023 г. тя ще бъде намалена за електромобилите и спряна за плъгин хибридите

13:26 | 14.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ако искат да се възползват от екологичната субсидия при покупка на електрически автомобил, германските потребители ще трябва да регистрират своите превозни средства до края на годината. Но поради сериозни забавяния в доставките това трудно може да бъде изпълнено. Поради тази причина чешкият автопроизводител Skoda, част от групата на Volkswagen AG, е готов да поеме разходите по тези субсидии, ако е необходимо, съобщава Automobilwoche.

„За клиенти на изцяло електрически и плъгин хибридни модели има оферта, при която екологичният бонус се изплаща за дата на доставка през 2022 г., потвърдена от Skoda Auto Germany в размер, валиден за тази година“, обяви Петер Кюл, директор „Продажби“ в германското звено на компанията.

В тази нова програма влизат и всички търговски партньори на Skoda за Германия.

Регламентът ще влезе в сила за всички оторизирани дилъри от 1 декември, ако закупените модели не могат да бъдат регистрирани в страната преди края на годината.

Разходите по премията ще бъдат поети от германското дъщерно дружество на Skoda, като се очаква всеки дилър да даде своя принос.

Skoda не предоставя информация за размера на своя дял от общите допълнителни разходи.

Тази подкрепа важи само за превозни средства, за които компанията гарантира, че ще бъдат доставени преди края на годината.

Заради недостига на части не е възможно до края на годината да бъдат предадени всички планирани автомобили. Според производителя сроковете за доставка на Skoda в момента са средно над шест месеца, а за някои модели те са дори още по-дълги.

Основната причина Skoda да поеме допълнителните разходи е свързана с факта, че от началото на следващата година екологичната субсидия за покупка на електрически модел в Германия ще намалее, а тази за плъгин хибрид ще бъде прекратена.

Поради дългите срокове за доставка много клиенти, които очакват доставка тази година, ще получат по-малка субсидия, ако регистрират своето ново превозно средство през 2023 г. Ако са закупили плъгин хибрид, те няма да получат никаква подкрепа от държавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 14.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още